ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Επιτυχής εξισορρόπηση;

Θα διαδραματίσει η Τουρκία βαρύνοντα ρόλο στην αναζήτηση πολιτικής λύσης στην Ουκρανία κεφαλαιοποιώντας τις καλές της σχέσεις με την Μόσχα και με το Κίεβο; Το ερώτημα είναι ρητορικό καθώς ΗΠΑ και Ρωσία  δεν χρειάζονται ενδιάμεσους καθώς τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ τους παραμένουν ανοικτά όπως επιβεβαίωσε η διαρροή της είδησης για ανεπίσημες συνομιλίες του Λαβρόφ με πρώην αμερικανούς αξιωματούχους στην Νέα Υόρκη.

Στο Κρεμλίνο πλέον ενδιαφέρονται μόνο για απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ ως την μόνη ρεαλιστική μορφή αναζήτησης τερματισμού της σύγκρουσης.

Τα παραπάνω δεν μειώνουν σε τίποτε την επιτυχή εξισορρόπηση που πέτυχε η Τουρκία του Ερντογαν  στην σύγκρουση της Ουκρανίας εδώ και ενάμιση χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη μετά την συνάντησή του με τον Ζελένσκι. Ο Ερντογαν τάχθηκε υπέρ της εδαφικής ακεραιτότητας της Ουκρανίας περιλαμβανομένης και της Κριμαίας και δήλωσε ότι στηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Κι ενώ επίκειται η συνάντησή του με τον Μπάιντεν στο Βίλνιους ανήγγειλε επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία σε λίγες εβδομάδες.

Ουάσιγκτον, Μόσχα και Κίεβο για διαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά έχουν αποδεχθεί την ιδιαίτερη θέση της Τουρκίας η οποία στο πεδίο των εντυπώσεων φαίνεται να κινείται ως περιφερειακή δύναμη.

Την ίδια στιγμή που καταγράφονται τα παραπάνω η υπερδραστήρια Τουρκία αδυνατεί να προωθήσει την πολιτική της στο Κουρδικό στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή όπου συναντά την άρνηση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Βορειοανατολική Συρία αλλά και την απροθυμία του Κρεμλίνου να πιέσει την Δαμασκό να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Άγκυρα.

Ουάσιγκτον και Μόσχα δεν ενοχλούνται επί της ουσίας από τον μικρομεγαλισμό της Άγκυρας στην σύγκρουση της Ουκρανίας.

Η άρνηση της Τουρκίας να επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία δεν είναι εξαίρεση καθώς παρόμοια στάση έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες χώρες που μετέχουν στην Ομάδα των G-20.

Tην ώρα που όλα δείχνουν ότι το ψυχόδραμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ η στήριξη της ένταξης του Κιέβου από τον Ερντογάν είναι χωρίς ουσιαστική σημασία καθώς το θέμα δεν είναι υπό συζήτηση.

Άλλωστε οι ΗΠΑ επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο Βέτο που έθεσε ο Μακρόν στην δημιουργία γραφείου συνδέσμου του ΝΑΤΟ στο Τόκιο.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!