ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Αυστραλία-ΟΟΣΑ, 0-1…

Το Εργατικό Κόμμα της Αυστραλίας είχε δεσμευτεί πριν από τις εκλογές του 2022 που έφερε πανηγυρικά στην εξουσία την κυβέρνηση Αλμπανέζε, να ψηφίσει νόμο που θα υποχρεώνει τις πολυεθνικές με τζίρο πάνω από 1 δισ. δολ. Αυστραλίας, να δημοσιεύουν πλήρη κατάλογο με τους φόρους που πληρώνουν σε κάθε χώρα. Υποστήριζε ότι έτσι θα αποθάρρυνε τη φοροαποφυγή όχι μόνο στην Αυστραλία αλλά και στις υπόλοιπες χώρες.

Ο νόμος για τα δημοσιονομικά που ψηφίστηκε προσφάτως δεν περιλαμβάνει αυτή τη ρύθμιση. Η κυβέρνηση τον άλλαξε την τελευταία στιγμή, ύστερα από έντονες πιέσεις κυρίως από τον ΟΟΣΑ, τον διεθνή οργανισμό που, εξ ορισμού, εργάζεται ώστε οι διεθνείς επιχειρήσεις να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν αντί να ξεπλένουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους. Πιέσεις για απόσυρση του νομοσχεδίου άσκησαν επίσης και διεθνή λόμπι με μέλη εταιρείες όπως οι Nestlé, Roche, Deutsche Bank, Bank of China, Bank of America, Citigroup, BNP Paribas αλλά και οι 4 μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες (Deloitte, Ernst & Young, KPMG και PwC).  

Η επίσημη αιτιολόγηση ήταν ότι συμφωνία του 2015 στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ προβλέπει να κοινοποιούν οι επιχειρήσεις τα φορολογικά τους στοιχεία στον οργανισμό αλλά να παραμένουν απόρρητα, για λόγους προστασίας επιχειρηματικών μυστικών.

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!