ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

ΗΠΑ-Κίνα-Ρωσία, αντιπαλότητα και διάλογος

Οι ΗΠΑ φοβούνται μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία αλλά και μια αιφνιδιαστική ανάφλεξη μεταξύ Κίνας και Ταιβάν. Έτσι, συνομιλούν επίσημα με το  Πεκίνο και ανεπίσημα με την Μόσχα.

Η Γέλεν είναι το δεύτερο μέλος της κυβέρνησης Μπάιντεν μετά τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μπλίνκεν που επισκέπτεται το Πεκίνο ενώ, από ότι φαίνεται, ακολουθεί και ο Κέρι.

Προχθές έγινε γνωστό ότι τον περασμένο Απρίλιο στην Νέα Υόρκη Ρώσοι αξιωματούχοι με επικεφαλής τον Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν με πρώην αμερικανούς αξιωματούχους με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Χαας, ο οποίος σήμερα είναι ο απερχόμενος πρόεδρος του Council on Foreign Relations,  του εγκυρότερου και σημαντικότερου στις ΗΠΑ think tank.

Σύμφωνα με την πηγή που έδωσε στην δημοσιότητα την συνάντηση της Νέας Υόρκης οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο καθεστώς των κατεχόμενων  από την Ρωσία περιοχών της Ουκρανίας.

Η διαρροή της είδησης για την συνάντηση της Νέας Υόρκης δεν είναι τυχαίο ότι καταγράφεται λίγες μέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν με θολό τον προεκλογικό ορίζοντα στις ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα ήθελε μια σχετική σταθεροποίηση των σχέσεων με το Πεκίνο καθώς και μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Με άλλα λόγια το μήνυμα της Ουάσιγκτον είναι ότι από τώρα μέχρι το τέλος του χρόνου υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας πριν η εκλογική χρονιά 2024 με τον Τραμπ αποφασισμένο να γυρίσει στο Λευκό Οίκο οδηγήσει την χώρα σε μια χωρίς προηγούμενο έκλειψη από την Διεθνή Σκηνή.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!