Όταν ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέκσι Ρέζνικοφ ενημερώθηκε ότι ο στρατός του κατέρριψε για πρώτη φορά έναν ρωσικό πύραυλο Kinzhal, συνομιλούσε με Αμερικανούς αξιωματούχους. Τους ενημέρωσε και ένας από αυτούς σχολίασε «φανταστικό!». «Για τη αμυντική βιομηχανία, δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερο πεδίο δοκιμών», σχολίασε ο Ρέζνικοφ.
Το Kinzhal υποτίθεται ότι είναι ένας ακαταμάχητος ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος πολύ υψηλής ταχύτητας (έως 10 Mach), που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυριζόταν ότι δεν μπορούσε να εντοπιστεί πριν φτάσει στον στόχο του, πόσο μάλλον να καταρριφθεί. Αλλά εκείνη την ημέρα του Μαΐου, οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν ένα σύστημα αεράμυνας Patriot, που μόλις είχαν αποκτήσει.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η πρώτη φορά που τα όπλα του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα εναντίον του ρωσικού στρατού και δίνει στους δυτικούς στρατούς ανεκτίμητες πληροφορίες για την απόδοση τους. Ειδικοί εκτιμούσαν από καιρό ότι ο Patriot μπορεί να καταρρίψει ένα Kinzhal, αλλά χρειάστηκε ο ουκρανικός στρατός για να το αποδείξει. Έκτοτε έχουν αναχαιτίσει πάνω από δώδεκα.
Η Ουκρανία έχει επίσης παραλάβει τα αμερικανο-νορβηγικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Nasams και το πιο σύγχρονο γερμανικό Iris-T. Το πυροβολικό διαθέτει πλέον αμερικανικά πυροβόλα M777, αυτοκινούμενα πυροβόλα Panzerhaubitze 2000 από τη Γερμανία, Caesars από τη Γαλλία και AHS Krab από την Πολωνία, όλα τους πιο ακριβή από το ρωσικό πυροβολικό. Προλειαίνουν το έδαφος για το ουκρανικό πεζικό και απωθούν τις ρωσικές επιθέσεις.
Η χρήση τους σε πραγματικές συνθήκες δείχνει όμως και τις αδυναμίες τους. Για παράδειγμα ότι δεν έχουν σχεδιαστεί για τόσο έντονο πόλεμο και χρειάζονται ένα διάλειμμα μετά από δύο ή τρία λεπτά βολής με τη μέγιστη ταχύτητα, κάτι που δεν ισχύει για τα σοβιετικά πυροβόλα.
Επίσης αποκαλύπτονται και τα ευάλωτα σημεία των δυτικών όπλων. Τα βλήματα πυροβολικού που καθοδηγούνται από GPS και τα συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, όπως τα αμερικανικά Himars είναι μεν εξαιρετικά ακριβή, αλλά συχνά αναχαιτίζονται από ρωσικά ηλεκτρονικά αντίμετρα. Εκεί μπαίνει σε εφαρμογή η συνεργασία της Ουκρανίας με τις αμυντικές δομές της Δύσης. Οι Ουκρανοί ενημερώνουν, π.χ. για τα ρωσικά αντίμετρα ή τις επιδόσεις των αναγνωριστικών και επιθετικών drones και οι Δυτικοί προσαρμόζουν τον σχεδιασμό ή το λογισμικό των συστημάτων τους στις νέες πληροφορίες.
Από την άλλη πλευρά, εξοπλίζοντας την Ουκρανία, η Δύση έχει αποκαλύψει στη Ρωσία και την Κίνα τις δικές της πολεμικές δυνατότητες. Έτσι Μόσχα και Πεκίνο μπορούν να προσαρμόσουν τα δικά τους συστήματα για να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν σχετική υπεροχή.
Η κατάρριψη των Kinzhal ήταν -πάντως- τόσο απροσδόκητη ώστε ο Κινέζος Λι Χούι, που επισκέφθηκε το Κίεβο ως ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Σι,, υποστήριξε ότι είναι αδύνατον να έγιναν με Patriot. Ο Ρέζνικοφ προσφέρθηκε να του παρουσιάσει αποδείξεις, αλλά ο Χούι έφυγε από την Ουκρανία χωρίς να δει τα στοιχεία.
Ukraine provides ideal ‘testing ground’ for western weaponry στους Financial Times.