ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Τι συμβαίνει στη Τζενίν και γιατί τώρα;

Πάνω από 1.000 ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο στρατόπεδο προσφύγων 

στις 3 και 4 Ιουλίου. Σκοτώθηκαν 12 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός. Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι η εισβολή έγινε για να κατασχεθούν εκρηκτικά, όπλα και χρήματα «τρομοκρατών» και να καταστραφούν υπόγεια καταφύγια. Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε την εισβολή «συλλογική τιμωρία» του παλαιστινιακού λαού.

Γιατί είναι η Τζενίν επίκεντρο των συγκρούσεων:

Στο στρατόπεδο προσφύγων κατοικούν 14.000 άνθρωποι οι περισσότεροι φτωχοί και άνεργοι ενώ δεν υπάρχουν δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Εκεί και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης έχει οργανωθεί ένοπλη πολιτοφυλακή, κυρίως από νέους χωρίς σχέσεις με πολιτικές ή ιδεολογικές οργανώσεις.

Γιατί κλιμακώνεται τώρα η βία;  

Τις ισραηλινές επιδρομές ακολούθησαν αρχικά αυθόρμητα, μεμονωμένα αντίποινα και στη συνέχεια επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, το οποία απάντησε με αεροπορικό βομβαρδισμό «κατά αποθήκης πυρομαχικών». 

Τι θα ακολουθήσει;

Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε την Τετάρτη από τη Τζενίν αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Οι Παλαιστίνιοι «είναι απογοητευμένοι τόσο από την Παλαιστινιακή Αρχή όσο και από το Ισραήλ» επισημαίνει ο Μάικλ Κόπλο, του Israel Policy Forum και οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού λύνουν βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα κρατώντας τη Τζιχάντ και τη Χαμάς μακριά από τη Δυτική Όχθη, αλλά καλλιεργούν κλίμα για τρομοκρατικά χτυπήματα από «μοναχικούς λύκους» και στήριξη σε ένοπλο αγώνα κατά του Ισραήλ. Παλαιστίνιος πολιτικός υποστήριξε ότι η επιδρομή στη Τζενίν «αποκάλυψε δημόσια τις προθέσεις (του Νετανιάχου) να εμποδίσει κάθε μορφή αυτοδιάθεσης ή κυριαρχίας των Παλαιστινίων».

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!