ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Η ισραηλινή εισβολή στη Δυτική Όχθη έλυσε κάποιο πρόβλημα;

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποδυναμωθεί στα μάτια πολλών Παλαιστινίων επειδή δεν μπορεί να τους προστατεύσει από επιδρομές του ισραηλινού στρατού ή τη βία των εποίκων, να αποτρέψει την κατασκευή νέων οικισμών στα κατεχόμενα ή να προσφέρει οποιαδήποτε διπλωματική προοπτική για επίλυση της σύγκρουσης Ισραήλ Παλαιστινίων.

Υποτίθεται ότι ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με περίπου 60.000 στελέχη ασφαλείας, τα οποία όμως απουσίαζαν πλήρως από τη Τζενίν. Από τους περισσότερους Παλαιστίνιους θεωρείται διεφθαρμένος και ανίκανος υπεργολάβος της ισραηλινής κατοχής.

Ο Ιταμάρ Γιάρ, πρώην Νο 2 του ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, είπε ότι η εισβολή του Ισραήλ, δίνει «μια ευκαιρία στην Παλαιστινιακή Αρχή να ανακτήσει τον έλεγχο». Παλαιστίνιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό είναι απίθανο επειδή το δημόσιο αίσθημα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στο πλευρό των ένοπλων ομάδων της Τζενίν.

“Ένα από τα πιο άμεσα και προφανή αποτελέσματα της ισραηλινής επιχείρησης είναι η δραματική αύξηση της δημόσιας υποστήριξης για την αντίσταση” κατά του Ισραήλ, είπε ο Γκασάν Χατίμπ, Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής και πρώην υπουργός. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αναλυτές δήλωσαν ότι η επιχείρηση θα μπορούσε επίσης να πυροδοτήσει νέες επιθέσεις εκδίκησης. 

Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν εξαρχής ότι η εισβολή δεν είχε ποτέ σκοπό να αλώσει ή να θέσει υπό κατοχή την Τζενίν. Ούτε προοριζόταν να κρατήσει μακροπρόθεσμα τις ισραηλινές δυνάμεις έξω από την Τζενίν. Αντίθετα, έχει δημιουργήσει συνθήκες που θα μπορούσαν να διευκολύνουν μελλοντικές επιδρομές - τουλάχιστον για λίγο.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!