ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Επιστροφή στην αφετηρία

Στην πανηγυρική Σύνοδο Κορυφής για τα πενήντα χρόνια του ΝΑΤΟ την Άνοιξη του 1999 στην Ουάσιγκτον, η Ατλαντική Συμμαχία κατήργησε τα όρια ευθύνης και δήλωσε αποφασισμένη να παρέμβει  όπου απειλείται η διεθνής σταθερότητα.

Τα όσα ακολουθησαν από την εισβολή στο Αφγανιστάν το 2001, στο Ιράκ το 2003 αλλά και στην Λιβύη το 2011, ήταν μια έμπρακτη διάψευση της διακήρυξης της Ουάσιγκτον καθώς οι παραπάνω επεμβάσεις έγιναν από συνασπισμούς προθύμων.

Σήμερα με την ένταξη της Φιλανδίας και την προεξοφλούμενη ως επικείμενη της Σουηδίας, το ΝΑΤΟ επιστρέφει στην ίδρυση του το 1949, ως συνασπισμός  αποτροπής της προβολής ισχύος, τότε από την ΕΣΣΔ σήμερα από την Ρωσία.

Είναι η τρίτη φορά στην Ιστορία που η Ευρώπη συμπαρατάσσεται απέναντι στην Ρωσία.

Η πρώτη ήταν ο Κριμαϊκός Πόλεμος 1853-6, όταν η Βρετανία και η Γαλλία μαζί με το Βασίλειο της Σαβοΐας αποβιβάσθηκαν στην Κριμαία με την Πρωσία και την Αυστρία να παραμένουν ουδέτερες.

Ο Κριμαϊκός Πόλεμος είχε ως συνέπεια την απομόνωση της Ρωσίας από τις ευρωπαϊκές ισορροπίες για μια εικοσαετία από το 1856 μέχρι τον Ρωσσοτουρκικό Πόλεμο του 1876-77.

Η δεύτερη φορά ήταν στην περίοδο 1918-20 όταν οι νικητές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου προσπάθησαν να τερματίσουν την παραμονή των Μπολσεβίκων στην εξουσία.

Η ΕΣΣΔ έμεινε στο περιθώριο των ευρωπαϊκών συσχετισμών μέχρι την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία  το 1933.

Οι παραπάνω αντιπαραθέσεις της Δύσης με την Ρωσία δείχνουν ότι η εναλλαγή συνύπαρξης και αντιπαλότητας είναι μια διαχρονική σταθερά της Ιστορίας της Γηραιάς Ηπείρου.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!