ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Εκατομμύρια από εταιρείες ορυκτών σε περιβαλλοντικές οργανώσεις

Πάνω από 220 εκατ. δολάρια πήραν  - υπό μορφή δωρεών - 45 «πράσινες» οργανώσεις τη διετία 2021-2022 από το Quadrature Climate Foundation (QCF). Πρόκειται για το οικολογικό ίδρυμα της Quadrature Capital, ενός hedge fund που το 2022 είχε επενδύσεις 170 εκατ. δολ. σε 45 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, κυρίως στη βόρεια Αμερική. Μεταξύ τους βρίσκεται και η ConocoPhillips, η πολυεθνική που ο Guardian κατέταξε το 2019 στις πιο ρυπογόνες του πλανήτη. 

Στις δωρεές του QCF περιλαμβάνονται 5 εκατ. δολ. στο European Climate Foundation, που προωθεί πολιτικές μηδενικού άνθρακα στην Ευρώπη, 3,4 εκατ. δολ. στο Carbon Tracker Initiative, που μελετά την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στις χρηματοοικονομικές αγορές και σχεδόν 4 εκατ. δολ. στο WWF. Εκπρόσωπος του ιδρύματος είπε ότι από το 2019 έχουν γίνει δωρεές  240 εκατ. δολ. σε 150 οργανώσεις και πως τα ποσά θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, με προτεραιότητα   «να βοηθήσουν την κοινωνία να αντιμετωπίσει τη νέα κλιματική πραγματικότητα». 

Οι δωρεές δεν φαίνεται να είναι απόπειρα ξεπλύματος αφού ξεπερνούν κατά πολύ τα κέρδη του hedge fund από μετοχές εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Επιπλέον το QCF είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Conscious Advertising Network, που δεσμεύει τα μέλη του να μη συνεργάζονται με διαφημιστικές εταιρείες που προωθούν τα συμφέροντα επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!