ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ο μεγάλος διχασμός στη Γαλλία

Η είδηση σοκάρει. O πρώην εκπρόσωπος τύπου του ακροδεξιού υποψηφίου Ζεμούρ διοργάνωσε έρανο ενίσχυσης του αστυνομικού που πυροβόλησε εν ψυχρώ τον 17χρονο στην Ναντέρ. Kai μέσα σε λίγες ώρες μαζεύτηκε το ποσό του 1 εκατ. ευρώ.

Ίσως τέτοιου μεγέθους διχασμός της γαλλικής κοινωνίας είχε να καταγραφεί από την εποχή της υπόθεσης Ντρέιφους  στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ότι συγκεντρώθηκαν 200.000 για την οικογένεια του δολοφονημένου 17χρονου δεν αλλάζει την επιβράβευση μιας εν ψυχρώ δολοφονίας, πέρα και έξω από κάθε λογική προληπτικής αυτοάμυνας.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα διχασμένης κοινότητας υπήρξε στα τέλη του 1995 στην Νέα Υόρκη ο έρανος που οργάνωσαν ακροδεξιές σιωνιστικές οργανώσεις για την αμοιβή των δικηγόρων  του δολοφόνου του πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν.

Στην σημερινή Γαλλία υπάρχουν δύο μετωπικά συγκρουόμενες προσεγγίσεις για την ίδια πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι τα εγκαταλελειμμένα προάστια που ολοένα και περισσότεροι τα αποκαλούν «Εγκαταλελειμμένες περιοχές της Δημοκρατίας».

Η Γαλλία διχάσθηκε πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες  σε συγκρούσεις που τερματίσθηκαν με τον ένα η τον άλλο τρόπο.

Ο πόλεμος στην Αλγερία 1954-62 δίχασε βαθιά την Γαλλία , δύο χρόνια μετά το τέρμα του πολέμου και την αποχώρηση των Γάλλων εποίκων οι πληγές του διχασμού είχαν αρχίσει να κλείνουν.

Στα τέλη του Μάη του ‘68 οργανώθηκε από την κυβέρνηση αντιδιαδήλωση κατά της φοιτητικής εξέγερσης που συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο άτομα. Τότε τα  χειρότερα αποφεύχθηκαν με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών…

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!