ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Η ακροδεξιά βρήκε ευκαιρία….

Ακροδεξιά κόμματα και πολιτικοί εκμεταλλεύονται τις αναταραχές στη Γαλλία για να πιέσουν την ΕΕ να ακολουθήσει πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι χρησιμοποίησε τα βίαια γεγονότα για να δικαιολογήσει γιατί η Βαρσοβία απέρριψε -μαζί με τη Βουδαπέστη του Όρμπαν- την πρόταση για νέο σύμφωνο μετανάστευσης στην ΕΕ. 

Ο Ιταλός υφυπουργός Εσωτερικών Νικόλα Μολτένι, μέλος της Λέγκα, είπε ότι οι ταραχές στη Γαλλία ήταν «μια πιστοποίηση της αποτυχίας της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και μια προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη». 

Αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική ζήτησε και ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, ηγέτης του ισπανικού ακροδεξιού Vox που ενδεχομένως θα σχηματίσει κυβέρνηση με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα. Υποστήριξε ότι η βία οφείλεται σε «ριζοσπάστες μουσουλμάνους» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «πραγματικό εμφύλιο» στη Γαλλία.

Στο Βέλγιο, όπου θα γίνουν περιφερειακές και εθνικές εκλογές το 2024, ο Τομ βαν Γκρίκεν, πρόεδρος του υπερεθνικιστικού κόμματος Vlaams Belang, υποστήριξε ότι η αναταραχή δείχνει ότι «το πολυπολιτισμικό όνειρο της αριστεράς είναι ένας πολυπολιτισμικός εφιάλτης για τους πολίτες».

Ο Χανς Κουντνάνι, αναλυτής για ευρωπαϊκά θέματα στο Chatham House, είπε ότι οι αντιδράσεις τους ήταν «ακριβώς αυτό που θα περίμενες» από μια ακροδεξιά που τα τελευταία χρόνια προσελκύει διαρκώς περισσότερους ψηφοφόρους, συμμετέχει στην εξουσία και αναγκάζει την κεντροδεξιά να αλλάξει στάση στο μεταναστευτικό.

«Από την προσφυγική κρίση του 2015, η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται τέτοια επεισόδια για να απαιτήσει σκληρότερα μέτρα και κατόρθωσε να παρασύρει την κεντροδεξιά σε πολλές χώρες, που την τελευταία δεκαετία έχουν θεσπίσει αυστηρότερους μεταναστευτικούς νόμους και πολιτικές ασύλου», λέει ο Κουντνάνι. 

Η ακροδεξιά δεν επηρεάζει μόνο την εσωτερική πολιτική χωρών μελών αλλά και ολόκληρης της ΕΕ, λέει ο Κουντνάνι. «Το γεγονός ότι η κεντρώα Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει έναν Ευρωπαίο Επίτροπο για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής τα λέει όλα», παρατήρησε ο Κουντάνι. «Η δουλειά του είναι -ουσιαστικά- να κρατά τους μετανάστες έξω και η ύπαρξη αυτής της θέσης υπογραμμίζει ότι η μετανάστευση δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως δύσκολο ζήτημα πολιτικής, αλλά μάλλον ως άμεση απειλή για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής».

-Europe’s hard right seeks to capitalize on unrest in France, στο Politico.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!