ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Βήμα προσέγγισης ΗΠΑ – Κίνας η επίσκεψη Γέλεν στο Πεκίνο

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, θα βρεθεί την Πέμπτη στο Πεκίνο. Θα είναι η δεύτερη επίσκεψη υπουργού της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Κίνα, μετά την ένταση που προκάλεσαν η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν και η κατάρριψη του κινεζικού μετεωρολογικού/κατασκοπευτικού αερόστατου, αλλά και η στάση του Πεκίνου για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είχε προηγηθεί, πριν από 3 εβδομάδες, η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τόνι Μπλίνκεν, στο Πεκίνο, που έδειξε ότι οι δύο χώρες προσπαθούν να θεραπεύσουν τις σχέσεις τους, παρά τις κατά καιρούς επιθετικές δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν, όπως όταν προσφάτως χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον πρόεδρο Σι.

Το ταξίδι της Γέλεν δεν αναμένεται να φέρει θεαματικές ανατροπές στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά έχει στόχο να εγκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας με το νέο οικονομικό επιτελείο της κινεζικής κυβέρνησης, για θέματα διμερών σχέσεων και για την κοινή αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Επικοινωνία που στο παρελθόν ήταν θεσμοθετημένη με τον εξαμηνιαίο «Στρατηγικό Οικονομικό Διάλογο» τον οποίο κατάργησε ο πρόεδρος Τραμπ, ταυτόχρονα με την επιβολή πλήθους δασμών για κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Η Γέλεν προτίθεται να πιέσει για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών (επαίνεσε ήδη την αναδιάρθρωση του χρέους της Ζάμπια προς την Κίνα), αλλά και να θέσει το θέμα της πειθαναγκαστικής οικονομικής πρακτικής που ακολουθεί το Πεκίνο απέναντι σε μικρότερες χώρες, με προφανείς γεωστρατηγικούς στόχους. Τους Κινέζους απασχολούν έντονα οι αμερικανικές επενδύσεις σε ευαίσθητες τεχνολογίες, για τις οποίες ο Μπάιντεν έθεσε προσφάτως σοβαρούς περιορισμούς.

Σε κάθε περίπτωση η Γέλεν έχει ήδη δείξει ποιο είναι το πνεύμα της επίσκεψής της στο Πεκίνο, με την ομιλία της τον Απρίλιο στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins: «Ο πλήρης διαχωρισμός των οικονομιών μας θα ήταν καταστροφικός και για τις δύο χώρες» είπε. «Θα αποσταθεροποιούσε τον υπόλοιπο πλανήτη. Αντιθέτως ξέρουμε ότι η υγεία της κινεζικής και της αμερικανικής οικονομίας είναι στενά συνδεδεμένες». Οι κινεζικές εξαγωγές αγαθών στις ΗΠΑ έφτασαν το 2022 τα 536 δισ. δολ. και οι αμερικανικές στην Κίνα ήταν 154 δισ. δολ.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!