ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ο φαύλος κύκλος της απόρριψης και του φόβου

Η εξέγερση για τη δολοφονία του 7χρονου Ναέλ Μ. δεν έχει πολιτικό, θρησκευτικό ή φυλετικό χαρακτήρα. Στρέφεται κυρίως κατά της αστυνομίας και της εξουσίας με την ευρύτερη έννοια, ιδίως από αυτούς που - όπως δείχνουν οι στατιστικές- γίνονται μεροληπτικά στόχος των αρχών. Οι μαύροι ή αραβικής καταγωγής νέοι υπόκεινται σε 20 φορές – αναλογικά - περισσότερους αστυνομικούς ελέγχους από τους λευκούς συνομηλίκους τους. Τους τελευταίους 18 μήνες, 17 νέοι αυτών των κατηγοριών σκοτώθηκαν από την αστυνομία, επειδή αρνήθηκαν να σταματήσουν σε τροχαίο έλεγχο. 

Μια ακόμα παράμετρος που εξηγεί την έκταση και ένταση των εξεγέρσεων είναι το πολιτικό τοπίο της Γαλλίας. Όταν έγιναν τα μεγάλα επεισόδια του 2005, στη Γαλλία κυριαρχούσαν τα παραδοσιακά κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς. Οι πολιτικοί τους δεν ενθάρρυναν εξεγέρσεις και ελάχιστοι προσπάθησαν να τα εκμεταλλευτούν. Στη σημερινή Γαλλία ο πολιτικός χώρος μοιράζεται ανάμεσα στη ριζοσπαστική αριστερά, το ασαφές μεταρρυθμιστικό κέντρο του Μακρόν και τη - σε μεγάλο βαθμό ρατσιστική -  άκρα δεξιά.

Η ριζοσπαστική αριστερά - ο Μελανσόν και οι στενότεροι σύμμαχοί του - δεν καταδίκασαν τα επεισόδια ούτε τις λεηλασίας. «Δεν ζητώ ηρεμία, ζητώ δικαιοσύνη» δήλωσε ο Μελανσόν. Από την άλλη πλευρά, η διχασμένη άκρα δεξιά πιέζει τον Μακρόν για ακόμα πιο σκληρή καταστολή, ενώ είναι βέβαιο ότι ένας ακόμα νεκρός μπορεί να βγάλει εκτός ελέγχου την κατάσταση. Η Λεπέν, ο Ζεμούρ και άλλοι ακροδεξιοί μιλούν για «πόλεμο με ξένους», ενώ στα προάστια κατοικούν σκληρά εργαζόμενοι Γάλλοι πολίτες, παρ’ όλο που έχουν πολλές διαφορετικές εθνικές καταγωγές. Αρνούνται να παραδεχτούν ότι η γαλλική αστυνομία στοχοποιεί τους νέους αυτών των περιοχών με βιαιότητα και ρατσιστικές διακρίσεις.

Η νέα γενιά των «μη λευκών» Γάλλων μεγάλωσε με την υποψία ή την πεποίθηση ότι η Γαλλία δεν θα τους αποδεχτεί ποτέ ως Γάλλους. Μετά τα πρόσφατα επεισόδια, όλες οι προκαταλήψεις και οι φόβοι τους θα έχουν επιβεβαιωθεί ή ακόμα και μεγεθυνθεί. Αργά ή γρήγορα οι εξεγέρσεις θα καταλαγιάσουν. Θα έχει μείνει όμως άθικτος ο φαύλος κύκλος της υποψίας, της παρεξήγησης, της απόρριψης και του φόβου. 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!