ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

El Niño και υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγούν  στην απόλυτη κλιματική θύελλα

Αλλεπάλληλα ρεκόρ καταγράφονται στις θερμοκρασίες των επιφανειακών νερών του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού τους τελευταίους 3 μήνες. Η θερμοκρασία αυξάνεται με όλο και γρηγορότερους ρυθμούς. Το πιο ορατό αποτέλεσμά της είναι ότι η έκταση των θαλάσσιων πάγων έχει μειωθεί   1 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, περισσότερο  από το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ. Σε αυτή την αύξηση της θερμοκρασίας αποδίδονται τα πρόσφατα, καταστροφικά, ακραία καιρικά φαινόμενα και οι εξαιρετικά έντονες (για πρώτη φορά δύο ταυτόχρονες) τροπικές καταιγίδες στον Ατλαντικό τον Ιούνιο. 

Οι επιστήμονες τα συνδέουν με το φαινόμενο El Niño. Επισημαίνουν όμως ότι το μεγαλύτερο μέρος της υπερθέρμανσης των νερών οφείλεται στη θερμότητα που εκλύει επί δεκαετίες στην ατμόσφαιρα η ανθρώπινη δραστηριότητα. Σχεδόν 90% αυτής της θερμότητας - ίσο με 5 έως 6 βόμβες σαν της Χιροσίμα - απορροφάται κάθε δευτερόλεπτο από τους ωκεανούς. 

Η ανθρώπινη δραστηριότητα και το El Niño είναι οι σημαντικότεροι αλλά όχι οι μόνοι παράγοντες της υπρθέρμανσης, υποστηρίζει ο Ζέκε Χάουσφαρερ επιστήμονας κλίματος στο Breakthrough Institute. Βραχυπρόθεσμα επηρεάζουν επίσης οι αφύσικα μικρές ποσότητες ατμοσφαιρικής σκόνης από τη Σαχάρα, οι μεγάλες ποσότητες υδρατμών στη στρατόσφαιρα, η επιβράδυνση των ωκεάνιων ρευμάτων και η πιο συχνή εμφάνιση φαινομένων El Niño.

Οι άμεσες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης των ωκεανών θα εξαρτηθούν από την ένταση και τη διάρκεια του El Niño. Αν αποδειχθεί ιδιαίτερα έντονο (η πιθανότητα είναι 60%), μπορεί -για παράδειγμα- να προκαλέσει πολύ έντονη ξηρασία στη νότια Αμερική που θα είναι εξαιρετικά καταστροφική για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Όλοι οι επιστήμονες καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα: Αν δεν περιοριστεί ριζικά η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, οι καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή θα γίνονται διαρκώς πιο συχνές και πιο έντονες.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!