ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Πολύνεκροι οι φετινοί καύσωνες

Με ιστορικά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνες που επιμένουν για εβδομάδες, ξεκίνησε το καλοκαίρι σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Και όλα αυτά, ενώ είμαστε ακόμη στις αρχές Ιουλίου.

Θόλος θερμότητας: Ως ένα «θόλο θερμότητας»  μέσα στον όποιον έχουν εγκλωβιστεί πολιτείες στις ΗΠΑ και το Μεξικό,  περιγράφουν επιστήμονες το σκηνικό ακραίου καύσωνα που δοκιμάζει εδώ και εβδομάδες τις αντοχές δεκάδων εκατομμυρίων κατοίκων. Το κύμα καύσωνα εκτείνεται σε όλο το μήκος του Μεξικού και των νότιων ΗΠΑ, καλύπτοντας μια περιοχή από την  Φλόριντα  μέχρι την Αριζόνα.

Στο Μεξικό τουλάχιστον 69  άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της ζέστης μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ συνολικά οι θάνατοι που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες έχουν φτάσει τους 112.  Φονική είναι και η ζέστη που πλήττει τον Αμερικανικό Νότο με επίκεντρο την Λουιζιάνα και το  Τέξας. Στην  πόλη Ντελ Ρίο η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 46 βαθμούς, ενώ το θερμόμετρο έδειχνε σταθερά πάνω από 42 βαθμούς Κελσίου για  11 συνεχόμενες ημέρες, εδώ.  

Οι δύσκολες συνθήκες έχουν καταπονήσει το ηλεκτρικό δίκτυο, ενώ σημειώνονται συνεχώς διακοπές ρεύματος.

Iνδία: Εκατοντάδες νεκρούς άφησε πίσω του ο καύσωνας που σάρωσε επαρχίες της χώρας τον προηγούμενο μήνα. Στη βόρεια πολιτεία  Ούταρ Πραντές  σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, «οι θάνατοι  διπλασιάστηκαν σε πενήντα την ημέρα στα μέσα Ιουνίου», εδώ.

Κίνα: Πριν από 10 ημέρες το Πεκίνο βίωσε την πιο ζέστη ημέρα για μήνα Ιούνιο, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή θερμοκρασιών. Ρεκόρ καταρρίφθηκαν σε 17 μετεωρολογικούς σταθμούς σε τέσσερις μεγαλουπόλεις. Όπως ανέφερε το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θερμοκρασίες μεταξύ των  37 και 40 βαθμών  Κελσίου επηρέασαν περιοχές της χώρας σε έκταση άνω του μισού εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων, εδώ.  

Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ ζέστης έχουν αιφνιδιάσει ακόμη και τους επιστήμονες, οι οποίοι σε μια πρώτη ανάλυση, μιλούν για έναν εκρηκτικό συνδυασμό του φαινομένου Ελ Νίνιο και της επιταχυνόμενης κλιματικής αλλαγής.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!