ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Επιδοτήσεις και φορολόγηση υπερεσόδων

Διατηρείται και για τον Ιούλιο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα  η -μικρή- επιδότηση του 1,5 λεπτού/κιλοβατώρα στα τιμολόγια ρεύματος. Το ενδεχόμενο διακοπής της επιδότησης φέρεται να τέθηκε επί τάπητος, με φόντο την υποχώρηση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού τον Ιούνιο κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, για πρώτη φορά εδώ και δυο χρόνια. Κρίθηκε όμως σκόπιμο να μην συνδυαστεί το «ντεμπούτο» της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών, και δη σε έναν μήνα παραδοσιακά αυξημένων καταναλώσεων.    

Η επιστροφή των αγορών ηλεκτρισμού στην κανονικότητα –που συναρτάται με το τέλος των επιδοτήσεων-  αποτελεί δύσκολη άσκηση, με την τύχη των έκτακτων παρεμβάσεων («ξεπάγωμα» της Ρήτρας Αναπροσαρμογής στη λιανική, άρση των πλαφόν στη χονδρεμπορική)  που κανονικά εκπνέουν στις 30 Σεπτεμβρίου, να κρίνεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Στο γραφείο του νέου ΥΠΕΝ έχουν φτάσει αιτήματα προμηθευτών ενέργειας για διατήρηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής για δυο ακόμα μήνες από την καταληκτική προθεσμία, καθώς ο δρόμος για την «απελευθέρωση» των τιμολογίων είναι στρωμένος με αγκάθια. Η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) πρότεινε έναν οδικό χάρτη για τις αλλαγές, με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών, για τον οποίο εκδηλώθηκαν σφοδρές αντιδράσεις από την αγορά. Η τοποθέτηση του Υπουργείου επί του θέματος αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το ίδιο ισχύει και για την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την φορολόγηση των υπερεσόδων  και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα μέτρο που προαναγγέλθηκε από τον νυν Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα το Νοέμβριο του 2022, νομοθετήθηκε αλλά δεν υλοποιήθηκε.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!