ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Πυροτέχνημα ή περιπλοκή;

Επικοινωνιακό πυροτέχνημα για εσωτερική κατανάλωση ή πραγματική περιπλοκή, ικανή να απειλήσει την  προσπάθεια για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ –Τουρκίας;

Σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα Al Monitor, δύο βδομάδες πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, η Τουρκία πέραν των απαιτήσεων για έκδοση Κούρδων «τρομοκρατών» από την Σουηδία έχει προκαλέσει εμπλοκή στην υιοθέτηση  της νέας στρατηγικής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Άγκυρα ζητά την μετονομασία των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων σε «Τουρκικά Στενά», με την νέα ονομασία να είναι υποχρεωτική σε όλα τα υπηρεσιακά έγγραφα του ΝΑΤΟ.

Σε αντίθετη περίπτωση η τουρκική πλευρά δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ το προσχέδιο της οποίας είναι έτοιμο.

Θέλει ο Ερντογάν έναν επικοινωνιακό εθνικό θρίαμβο για να ισορροπήσει την υποχώρηση του  απέναντι στην Σουηδία;

Αποτελεί η ονομασία «Τουρκικά Στενά» συνέχεια της ονομασίας Turk Aegean, άρα κινήσεις που τουλάχιστον επικοινωνιακά  εντάσσονται στο  αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας;

Το μόνο βέβαιο είναι οι φιλοδοξίες του Ερντογάν, για πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κυριαρχία της Τουρκίας  στα Στενά, που θέσπισε η Συνθήκη του Μοντρέ το 1936.

Για να χειραφετηθεί από το Μοντρέ, ο Ερντογάν προωθεί την κατασκευή καναλιού δυτικά της Κωνσταντινούπολης που θα συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με την Προποντίδα.

Στο νέο κανάλι που  θα χρηματοδοτήσει κυρίως το Κατάρ, δεν θα υπάρχουν οι κανόνες της  Συνθήκης του Μοντρέ που ισχύουν σήμερα στον Βόσπορο και στα Δαρδανέλια.

Σε κάθε περίπτωση νέες κωλυσιεργίες στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ να υιοθετήσει μια αποτρεπτική πολιτική απέναντι στην Ρωσία, δεν είναι ό,τι το καλύτερο για την συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!