ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ερντογάν προς Πούτιν, τηλεφωνική συμπαράσταση

Ο Ερντογάν, ηγέτης χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, ξεχώρισε για μια ακόμη φορά με το τηλεφώνημα συμπαράστασης στον Πούτιν πριν επέλθει ο συμβιβασμός, όταν ακόμη επικρατούσε αβεβαιότητα.

Στα μέσα του Ιουλίου 2016, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η απόπειρα πραξικοπήματος, ο Πούτιν δεν τηλεφώνησε μόνον, λέγεται ότι έδωσε στον Ερντογάν και πολύτιμες πληροφορίες για τις κινήσεις των στασιαστών.

Σήμερα ο Ερντογάν δεν ανταποδίδει απλά την συμπαράσταση αλλά εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τραβά μια κόκκινη γραμμή γύρω από την Ειδική Σχέση Τουρκίας-Ρωσίας, γνωστοποιώντας προς κάθε ενδιαφερόμενο, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ, ότι η σχέση με τη Μόσχα είναι αδιαπραγμάτευτη.

Οι ΗΠΑ έχουν πάρει από καιρό το μήνυμα και σιωπηρά έχουν προσαρμοσθεί καθώς δεν ασκούν πλέον πίεση στην Τουρκία για τους S-400 ούτε -και κυρίως- για την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία.

Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των ΗΠΑ επικεντρώνεται στην άρση των τουρκικών αντιρρήσεων στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έναντι της απεμπλοκής των F 16 που θέλει να αγοράσει και να αναβαθμίσει η Τουρκία.

Δίχως υπερβολή η Τουρκία έχει οικοδομήσει μια προνομιακή σχέση με το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της όποιας υιοθετεί μια ευμενή για την Μόσχα ουδετερότητα στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, και ταυτόχρονα  μπορεί να θέτει βέτο μέχρι πρόσφατα στην ένταξη της Φιλανδίας και μέχρι σήμερα της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Προφανώς οι ΗΠΑ θεωρούν την α λα καρτ αλληλεγγύη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μια προτιμότερη εξέλιξη από μια μετωπική σύγκρουση με τον δύστροπο εταίρο.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!