ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ρωσία, όπως Σουδάν σε μεγάλη κλίμακα

Προχθές Σάββατο η Ρωσία ξαναέζησε μετά από 32 χρόνια μια παρωδία πραξικοπήματος. Παρωδία με τις φάλαγγες των επίδοξων πραξικοπηματιών της Βάγκνερ να κατευθύνονται προς την Μόσχα από τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα αν πλήρωσαν διόδια!

Τελικά μετά από λίγες ώρες μάθαμε ότι η προσομοίωση ανταρσίας-πραξικοπήματος στον αυτοκινητόδρομο ήταν μέρος μιας σκληρής διαπραγμάτευσης που οδήγησε σε συμβιβασμό.

Εικόνες που παραπέμπουν στον Αύγουστο του 1991 όταν ίλη αρμάτων μάχης  των πραξικοπηματιών που κατευθυνόταν προς το Κρεμλίνο σταμάτησε όταν άναψε κόκκινο στον φωτεινό σηματοδότη. Μετά από χρόνια αποκαλύφθηκε ότι είχαν αρχίσει ήδη οι διαπραγματεύσεις των πραξικοπηματιών με τον Γέλτσιν.

Έτσι δίπλα στον ορισμό του πολέμου από τον Κλαούζεβιτς μπορεί να διεκδικήσει θέση  ο  ορισμός του πραξικοπήματος  - η για να είμαστε  ακριβείς μιας προσομοίωσης πραξικοπήματος- ως πλαισίου διεξαγωγής διαπραγματεύσεων υπό συνθήκες πίεσης.

Τα χειροκροτήματα και οι επευφημίες  του πλήθους την ώρα που οι στασιαστές εγκατέλειπαν το Ροστόφ πιστοποιούν ότι το κωμικοτραγικό μπορούσε με έναν σπινθήρα να  γίνει τραγικό.

Η Ρωσία δεν είναι η μόνη Μεγάλη Δύναμη που καταγράφεται απειλή  πραξικοπήματος.

Στην Γαλλία το 1958 ο στρατός κατέλαβε την εξουσία στην Αλγερία και ανάγκασε την πολιτική ηγεσία της χώρας να παραδώσει την εξουσία στον Ντεγκόλ.

Στην Βρετανία το 1914 όταν ο Πρωθυπουργός Ασκούιθ αποφάσισε να παραχωρήσει αυτονομία στην Ιρλανδία άκουσε τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Ουίλσον να μην εγγυάται την πειθαρχία της ιεραρχίας.

Σήμερα τριάντα δύο χρόνια μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ η μετασοβιετική Ρωσία μια χώρα με πέντε χιλιάδες πυρηνικές κεφάλες μοιάζει να αναπαράγει σε μεγάλη κλίμακα την πρόσφατη σύγκρουση στρατιωτικών φατριών  στο Σουδάν…

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!