ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ποιος είναι ο Γιεβγκένι Πριγκοζίν

Γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1961. Στα 18 του συλλαμβάνεται για κλοπή, όπως και δύο χρόνια αργότερα, οπότε καταδικάζεται σε 13 χρόνια φυλάκιση και αποφυλακίζεται μετά από 9 χρόνια, το 1990, σε μια εποχή που στη Ρωσία όλα άλλαζαν. Θα το εκμεταλλευθεί.

Από ένα δίκτυο με καντίνες καταφέρνει να περάσει, με σκοτεινές μεθόδους σε σκοτεινούς καιρούς, στα υπερπολυτελή  εστιατόρια με κορυφαίο το «New Island», ένα ποταμόπλοιο στον Νέβα. Εκεί θα γνωρίσει τον Πούτιν, το 2000. Η γνωριμία πήγε τόσο καλά που το 2003 ο Πρόεδρος θα γιορτάσει εκεί τα γενέθλια του. 

Η εταιρεία του αργότερα αναλαμβάνει τα γεύματα στο  Κρεμλίνο, από ‘κει του έμεινε και το παρατσούκλι ο «σεφ του Πούτιν»,  αλλά και χρυσοφόρα catering του στρατού και σχολείων.

Το 2016 ο Πριγκοζίν και μία άλλη εταιρεία του, η IRA, έρχονται στο προσκήνιο για την ανάμειξή τους με στρατιές trolls  και bots στις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Τραμπ. 

O Πριγκοζίν αρνείται τα πάντα, τη Wagner και την IRA, μέχρι τη ρωσική εισβολή, όταν οι μέχρι τότε ανακοινώσεις του μέσω της ιδιόκτητης εταιρείας τροφίμων «Concord» αντικαθίστανται από προσωπικές ανακοινώσεις, φορώντας στολή και εξοπλισμό. Δεν έχει λόγο να κρύβεται. Ποντάρει στο αναντικατάστατο της Wagner σε μία εκστρατεία που δεν θα ήταν ούτε  σύντομη ούτε νικηφόρα.

Γιατί όμως επέλεξε αυτόν ο Πούτιν; Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ilya Zhegulev, ο οποίος μίλησε στο BBC, ο Πριγκοζίν  «ποτέ δεν αρνήθηκε να κάνει βρώμικες πράξεις. Δεν είχε τίποτα να χάσει από άποψη φήμης. Το παρελθόν του Πριγκοζίν ήταν ένας ακόμη λόγος. Στον Πούτιν δεν αρέσουν οι άνθρωποι με άψογη φήμη, επειδή είναι δύσκολο να τους ελέγξει. Από αυτή την άποψη  ήταν ο  ιδανικός υποψήφιος».

Περισσότερα:

-Yevgeny Prigozhin: From Putin's chef to rebel in chief, στο BBC

-Who is Yevgeny Prigozhin? Politico.

-Yevgeny Prigozhin: the warlord leading Russia’s uprising, Financial Times.

-What Is Russia’s Wagner Group and Why Is It Accused of Mutiny? Bloomberg.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!