ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Άχρηστες εκλογές, χρήσιμα συμπεράσματα

Είναι προφανές ότι οι εκλογές της 25ης Ιουνίου έγιναν απλώς και μόνο για να γίνουν, δηλαδή για να βγάλουν το ίδιο αποτέλεσμα με των εκλογών της 21ης Μάϊου, υπό «βολικότερο» για το σχηματισμό κυβέρνησης εκλογικό σύστημα. Δεν έχει πια ιδιαίτερο νόημα να διερωτηθούμε αν για τη συγκεκριμένη θεσμική, κοινωνική και οικονομική ταλαιπωρία ευθύνεται περισσότερο η έμπνευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για εισαγωγή της απλής αναλογικής, η εμμονή της Νέας δημοκρατίας με την αυτοδυναμία ή το άμεσο κόψιμο όποιας συζήτησης περί σύμπραξης από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που ίσως έχει νόημα, εν είδει απολογισμού του τελευταίου μήνα, είναι να γίνει διάκριση ανάμεσα σε μια καμπάνια χωρίς συγκινήσεις και με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, αλλά όχι χωρίς γεγονότα, τα οποία, αν αντιμετωπίζονταν αλλιώς, θα μπορούσαν να προσδώσουν το ενδιαφέρον που έλειψε και να προετοιμάσουν καλύτερα τη δύσκολη συνέχεια που έρχεται. 

Από αυτά τα γεγονότα κατά τη γνώμη μου ξεχώρισαν:

  • Το δεύτερο «κόψιμο» του «κόμματος Κασιδιάρη» από το Α Τμήμα του Αρείου Πάγου. Η προσπάθεια του πρωτόδικα καταδικασμένου πρώην μέλους της Χρυσής Αυγής έγινε αυτή τη φορά υπό το μανδύα του «συνασπισμού ανεξάρτητων υποψηφίων», ο οποίος δεν ήταν δυνατόν να ξεγελάσει το δικαστήριο.
  • Η τυπικά νόμιμη αλλά αντίθετη στη συνταγματική πρακτική και παραβιάζουσα τον οφειλόμενο σεβασμό στη λαϊκή βούληση ανατροπή της σειράς εκλογιμότητας των βουλευτών εκ μέρους δυο μικρότερων κομμάτων, που δεν είχαν πιάσει το όριο του 3% στις εκλογές της 21ης Μαΐου, της «Πλεύσης Ελευθερίας» και της «Νίκης».
  • Η υψηλή ποιότητα των στελεχών της υπηρεσιακής κυβέρνησης αλλά και η κατάχρηση προλήψεων μετακλητών υπαλλήλων, ακόμα και με δημιουργία νέων θέσεων. Σε επίπεδο πράξεων, η κήρυξη τριήμερου πένθους για το ναυάγιο της Πύλου είχε απλώς συμβολική σημασία, ενώ ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ορθώς αγνόησε την αντιθεσμική, εκ μέρους του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθεια εμπλοκής του σε θέμα που δεν τον αφορούσε.
  • Η μονοπώληση της πολιτικής αντιπαράθεσης από τρία θέματα: φορολογική πολιτική, λόγω ατυχών δηλώσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ρόλος της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, επ’ ευκαιρία της αποκάλυψης της σχέσης υποψηφίων βουλευτών με το τουρκικό προξενείο, ενδεχόμενες ευθύνες, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο. Και στα τρία ζητήματα, έλειψε, κατά τη γνώμη μου, η αντιπαράθεση ουσίας: για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, που δεν είναι εκείνο της μηδενικής φορολογίας, για τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και την ενσωμάτωση των μειονοτήτων στον εθνικό ιστό, για τις αρχές, τα όρια και τις δυσκολίες μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής.
  • Η αγνόηση τριών σημαντικών πορισμάτων για πρώην καυτές υποθέσεις: οριστικό κλείσιμο του «σκανδάλου Novartis» από τη Δικαιοσύνη με ανάδειξη του χαρακτήρα σκευωρίας από την τότε κυβέρνηση, πόρισμα Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές με αρκετές επισημάνσεις για δυσλειτουργίες και παραβιάσεις εκ μέρους της απερχόμενης κυβέρνησης, επίσημη τεχνική έκθεση εμπειρογνωμόνων με απόδοση ευθυνών στον κρατικό μηχανισμό, τουλάχιστον από το 2018, για το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
  • Η ακινησία σε επίπεδο συσχετισμών δυνάμεων μεταξύ πρώτης και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης: παγίωση σειράς κατάταξης και αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, περιορισμός του ενδιαφέροντος στη μείωση ή όχι της απόστασης μεταξύ δεύτερου και τρίτου κόμματος, την είσοδο ή όχι επιπλέον –και ποιων- κομμάτων στη Βουλή και το ύψος της αποχής. Ενδεχόμενη συμμετοχή των «Σπαρτιατών» στην επόμενη Βουλή θα είχε τη δυναμική να μετατρέψει την ακινησία σε θύελλα –αλλά ας ελπίσουμε ότι δεν σημαδευτεί έτσι μια επιφανειακά υποτονική πολιτική περίοδος.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!