ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μείωση  κατανάλωσης – κατάργηση επιδοτήσεων

Τον κίνδυνο επαναφοράς της ενεργειακής κρίσης τον επόμενο χειμώνα επισημαίνει η Κομισιόν ενόψει της σημερινής Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Η προειδοποίηση των Βρυξελλών ακολουθεί την άνοδο των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη στα 35 ευρώ/MWh (από 23 ευρώ/MWh στις αρχές του μήνα). Ακόμα μεγαλύτερη άνοδος (πάνω από τα 50 ευρώ/MWh) καταγράφεται στις προθεσμιακές τιμές, κάτι που σημαίνει ότι και οι αγορές συμμερίζονται τον προβληματισμό της Επιτροπής: Το πλήρες κλείσιμο της ρωσικής «στρόφιγγας», συμβάντα στις υποδομές φυσικού αερίου της ΕΕ, το σενάριο ενός δριμύ χειμώνα, προβλήματα στις υδροηλεκτρικές και πυρηνικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και η αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου από τη Νοτιοανατολική Ασία, είναι παράγοντες που θα μπορούσαν να συμπιέσουν την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης.

Στον αντίποδα, ως «ασπίδα» λειτουργεί η δραστική μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου σε σχέση με τα προ της εισβολής στην Ουκρανία επίπεδα, η μείωση της κατανάλωσης του καυσίμου (τάση που αναμένεται να διατηρηθεί και τον επόμενο χειμώνα λόγω και της διαφαινόμενης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη) και το υψηλό επίπεδο πλήρωσης των αποθηκών (70% στις αρχές του μήνα) που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει το 90% στα τέλη Οκτωβρίου, ακόμα και χωρίς ρωσικό αέριο. Συμπερασματικά, αν και η γενική αίσθηση είναι ότι ο βαθμός προετοιμασίας είναι καλύτερος από ότι ένα χρόνο πριν, οι κίνδυνοι παραμένουν και απαιτείται αυξημένη εγρήγορση. Περισσότερο αισιόδοξη εμφανίζεται η Κομισιόν για το θέμα των τιμών ηλεκτρισμού, υπογραμμίζοντας ότι για τον επόμενο χειμώνα «αναμένεται πιο άφθονη και λιγότερο δαπανηρή ηλεκτρική ενέργεια». Γι’ αυτό και εμμένει στην εισήγησή της για άρση όλων των έκτακτων μέτρων στήριξης των τελικών καταναλωτών, θέμα για το οποίο οι τοποθετήσεις των Υπουργών αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!