ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Που βαδίζει η Πολωνία παραμονές εκλογών;

Κυρίαρχο στην πολιτική σκηνή της Πολωνίας από το 2015, το λαϊκίστικο κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός ότι η κύρια πρόθεσή του  ήταν να ανοικοδομήσει το κράτος σύμφωνα με το μοντέλο που επινόησε ο ηγέτης του Γιαροσλάβ Κατσίνσκι..

Οι επιδιωκόμενες συστημικές «μεταρρυθμίσεις» περιλάμβαναν διορισμούς στα δικαστήρια με πολιτικά κίνητρα και  συγχώνευση της θέσης του υπουργού Δικαιοσύνης με αυτή του γενικού εισαγγελέα. Αλλά και το Συνταγματικό Δικαστήριο εξαρτάται πλέον από  την πολιτική βούληση, και τώρα με δυσκολία εκπληρώνει τα καθήκοντά του.

Στο ιδεολογικό μέτωπο ήρθαν οι επιθέσεις στα δικαιώματα των γυναικών και της LBGT κοινότητας, καθώς και η σκληρή ρητορική κατά της μετανάστευσης. Οι αμβλώσεις απαγορεύθηκαν, ενώ υψώθηκε  φράχτης στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας για να εμποδίσει την είσοδο μη Ευρωπαίων προσφύγων.

Μέσα ενημέρωσης βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας έγινε κρατική μηχανή προπαγάνδας, ενώ η ακαδημαϊκή έρευνα τιμωρείται εάν αποφέρει αποτελέσματα δυσμενή για τον υπουργό Παιδείας —όπως σε μελέτες φύλου ή έρευνα για το Ολοκαύτωμα (όπου καταδικάζεται κάθε υπόδειξη συνενοχής με το ναζιστικό καθεστώς). Η οκταετής  διακυβέρνηση της χώρας από τους λαϊκιστές έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη πόλωση και ριζοσπαστικοποίηση. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει βιομηχανία σκανδάλων και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος,  ακόμη και στη διάρκεια της πανδημίας με αδιαφανείς συμβάσεις για αγορά ιατρικού εξοπλισμού.

Επιπλέον, υπάρχει η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Πολωνίας και ΕΕ για το κράτος δικαίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα των αναγκαίων κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.    

Αντιδράσεις: Παρόλα αυτά η κοινωνία δείχνει σημάδια αντίστασης, υπογραμμίζει το Social Europe. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση της 4ης Ιουνίου. Δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν αμέσως μετά, υποδηλώνουν ότι η αντιπολίτευση θα μπορούσε να δημιουργήσει πλειοψηφικό συνασπισμό.  

Κρίσιμες εκλογές: Με εξασθενημένους ελέγχους και ισορροπίες από τη μία πλευρά και αναβίωση του ενεργού πολίτη από την άλλη, πού οδεύει η πολωνική δημοκρατία; Θα είναι δίκαιες οι εκλογές και θα γίνει αποδεκτό το αποτέλεσμα στην πολιτική σφαίρα και στην κοινωνία;

Δεν είναι καν εύκολο να προβλέψεις το αποτέλεσμα.  Το μόνο σίγουρο είναι πως θα είναι καθοριστικό για τις επόμενες δεκαετίες.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!