ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι «Σπαρτιάτες» και ο πόλεμος στην ακροδεξιά

Μια απλή μαθηματική εξίσωση: Αν οι ψήφοι του Ηλία Κασιδιάρη καταφέρουν να βάλουν τους «Σπαρτιάτες» στη Βουλή, τότε με επτά ή οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα, η αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα εξελιχθεί σε μια περίπλοκη υπόθεση με πολλές μεταβλητές. Έτσι προπαγανδίζουν τα κανάλια ενημέρωσης του ακροδεξιού χώρου τον νέο ελιγμό του Κασιδιάρη προκειμένου να αποκτήσει, με κάποιον τρόπο, κοινοβουλευτική υπόσταση. Με αυτό το επιχείρημα καλούν τους ψηφοφόρους του κόμματος «Έλληνες» να επιστρέψουν από την «Ελληνική Λύση», τη «Νίκη», τον ΣΥΡΙΖΑ και τον καναπέ τους, στο κόμμα που τους εκφράζει αυθεντικά. Η τιμωρία της ΝΔ για το εκλογικό μπλόκο που τους επέβαλλε υπερβαίνει ακόμα και τον διακαή πόθο τους για την «αναγέννηση της πατριωτικής παράταξης». 

Μιλούν επίσης για τον «απόλυτο αιφνιδιασμό της ΝΔ» επειδή αυτή τη φορά ο Κασιδιάρης περίμενε πρώτα να ανακηρυχθεί το κόμμα «Σπαρτιάτες» από τον Άρειο Πάγο και έπειτα ανακοίνωσε τη στήριξή του σε αυτό. Βέβαια, για «απόλυτο αιφνιδιασμό και πανικό της κυβέρνησης» έκαναν λόγο και όταν βγήκε στον αφρό της επικαιρότητας το κόμμα «ΕΑΝ» του Αναστάσιου Κανελλόπουλου με τον «ιδιοφυή ελιγμό του Ηλία». Τότε ο Κασιδιάρης έσπασε τα μούτρα του στον νόμο και αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και τόσο ιδιοφυής. Αλλά έπαθε και έμαθε.

Οι «Σπαρτιάτες» από το πουθενά έφτασαν μέσα με μία εβδομάδα να έχουν δημοσκοπικό αποτύπωμα 1,4%. Άρα, εξηγούν οι προπαγανδιστές του Κασιδιάρη, εφόσον συγκεντρωθεί ξανά το ποσοστό των «Ελλήνων» (περί το 4% δημοσκοπικά) η είσοδος στη Βουλή είναι εφικτή. Στην περίπτωση αυτή, αν αφήσουν εκτός Βουλής είτε την «Ελληνική Λύση» είτε τη «Νίκη» και αυξήσουν το δικό τους ποσοστό, ακόμα καλύτερα. Ούτως ή άλλως, πιστεύουν ότι στις εκλογές της 21ης Μαίου έγινε «νοθεία» και «συνταγματικό πραξικόπημα» με τον αποκλεισμό των «Ελλήνων». Όμως, τώρα, αν υπάρξει μια εθνικιστική αντιπολίτευση στη Βουλή θα θέσει μια δύσκολη πολιτική ατζέντα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέματα όπως η παράνομη μετανάστευση, η Θράκη και το τουρκικό προξενείο, η εγκληματικότητα και η ασφάλεια του πολίτη.

Το θέμα της Θράκης, έτσι όπως ανακινήθηκε με τις καταγγελίες της ΝΔ για ανάμιξη του τουρκικού προξενείου στο εκλογικό αποτέλεσμα στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, έχει ερεθίσει τον ακροδεξιό χώρο. Αν στόχος του κ. Μητσοτάκη, μετατρέποντας ένα εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας σε θέμα που θα συζητήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, ήταν να «χαϊδέψει» τον ακροδεξιό χώρο και να αποσπάσει ψήφους από τη «Νίκη», τότε ίσως άθελά του να πέταξε ένα κόκκαλο στο πεινασμένο τέρας. Οι ψηφοφόροι του Θεού ενδέχεται να είναι λιγότεροι από τους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη, και αυτοί μισούν τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη.

Μετά τον «προδότη της Μακεδονίας» Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ καταγγέλλεται ότι επιδιώκει να «ξεπουλήσει το Αιγαίο». «Θα είναι χειρότερος από Τσίπρα», πρόβλεψε ο «διοικητής» των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας. «Ετοιμάζουν Πρέσπες νούμερο 2, που είναι το Αιγαίο. Και πιθανόν αργότερα να αποκοπεί και η Θράκη. Πάνε να ακρωτηριάσουν την Ελλάδα». Στη Θράκη, θεωρούν διχαστική και υποκριτική τη στάση της ΝΔ επειδή «είχε και εκείνη υποψήφιους με αντεθνική δράση». «Ποιος ο λόγος να υπάρχει τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή;», ρωτούν.  

Ο Στίγκας έχει συγκεκριμένη άποψη για το γεωπολιτικό παιχνίδι στη περιοχή. Η Ελλάδα, λέει, έπρεπε να θωρακιστεί λόγω Ουκρανίας. «Έβαλαν τις αμυντικές δαπάνες στα μνημόνια, δεν αγοράζαμε ούτε βίδα, και ξαφνικά επί ΝΔ άρχισε να “μπουκώνει” η Ελλάδα με οπλικά συστήματα. Δεν το λέω για κακό, αλλά όταν σε αγκαλιάζει και σε χαϊδεύει ο ξένος κάτι θέλει, και βλέπω να καμαρώνουν οι νεοδημοκράτες που χειροκροτούσαν τον Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Η Ελλάδα έπρεπε να θωρακιστεί επειδή τα έσπασαν με τους Τούρκους. Γιατί; Όχι για να εμπλακούμε με την Τουρκία, αλλά με τη Ρωσία. Με την Τουρκία δεν θα εμπλακούμε όσο είμαστε καλά παιδιά και όσο θα δώσουμε. Οι δικοί μας φοβούνται μην ακούσουμε έναν πυροβολισμό. Αυτοί είναι οι Έλληνες;», ρωτά. Για εκείνον και για όλον τον ακροδεξιό χώρο, μια εμπλοκή Ελλάδας – Ρωσίας ισοδυναμεί με προδοσία του γένους.

Αυτά θέλει να αποτρέψει και ο Κασιδιάρης, τονίζοντας στη δήλωση στήριξης των  «Σπαρτιατών» ότι «είναι μεγάλη εθνική ανάγκη να υπάρχει στην Ελλάδα ένα ισχυρό πατριωτικό κόμμα, μια ισχυρή εθνικιστική αντιπολίτευση. Ενάντια στα κόμματα του συστήματος που μάχονται σε βάρος της πατρίδας μας». Από μια ταυτοτικο-ιδεολογική διαστροφή σημειώνει ότι «η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα». Εκτός, ίσως, από εκείνα που δημιουργεί η ίδια, στην προσπάθεια να προστατευθεί από τους εχθρούς της.     

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!