ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων

Στις 16.6.23 συμπληρώθηκαν 110 χρόνια από την έναρξη του Β’ Βαλκανικού Πολέμου το 1913 που κατέληξε μερικούς μήνες αργότερα στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που όρισε τα σύνορα στον Βαλκανικό Νότο που ισχύουν μέχρι σήμερα με εξαίρεση την περίοδο της κατοχής .

Εάν η σύγκρουση του ΝΑΤΟ με την Ρωσία συνεχιστεί έστω και ως πόλεμος φθοράς, η  αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων μπορεί να προεξοφληθεί από τώρα.

Με την Σουηδία και την Φιλανδία να εγκαταλείπουν την ουδετερότητα, με την πιο ουδέτερη των ουδετέρων Ελβετία να πιέζεται να προωθήσει σε τρίτες χώρες οπλικά συστήματα τα οποία στην συνέχεια θα δοθούν στην Ουκρανία, η παρέμβαση της Ρωσίας σε οποιαδήποτε κρίση και σύγκρουση στα Βαλκάνια θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Να θυμίσουμε ότι η βαριά πληγωμένη από την ασύντακτη διάλυση της  ΕΣΣΔ Ρωσία του Γέλτσιν παρενέβη δυο φορές στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Σεράγεβο το 1994 και στην Πρίστινα το 1999.

Ο ποταμός Προύθος που είναι το σύνορο Ρουμανίας- Μολδαβίας είναι ένα δυνητικό μέτωπο σύγκρουσης στην περίπτωση που η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Μολδαβίας επιχειρήσει να ενσωματωθεί στην μητέρα πατρίδα Ρουμανία που είναι μέλος της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ.

Ο Βαρδάρης, που χωρίζει τις αλβανικές από τις σλαβομακεδονικές συνοικίες στα Σκόπια, μπορεί να είναι το μέτωπο μιας σύγκρουσης που θα πυροδοτηθεί είτε από το Κόσσοβο είτε από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η επέτειος της έναρξης του δεύτερου βαλκανικού πολέμου βρίσκει υποθηκευμένες τις συμφωνίες που τερμάτισαν τις συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Συνθήκη του Νταίητον (1995) και τη Συμφωνία της Οχρίδας (2001).

Η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και έτσι μια επέμβαση της Μόσχας εκ πρώτης όψεως δεν οδηγεί σε γενικευμένη σύγκρουση. Αλλά πρόκειται για μια επιφανειακή προσέγγιση, καθώς σε περίπτωση ανάφλεξης στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη και στη Βόρεια Μακεδονία, είναι αδιανόητη η μη εμπλοκή της Κροατίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!