ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Back to the USSR?

H ασύντακτη διάλυση της ΕΣΣΔ στις αρχές Δεκεμβρίου του 1991 είχε σαν πρώτο θύμα έναν κοσμοναύτη στο διάστημα που παρατάθηκε η παραμονή του στο διάστημα μέχρι να διευκρινιστεί ποια χώρα είναι υπεύθυνη για την επιστροφή του καθώς το Κοσμοδρόμιο του Μπαικονούρ βρίσκεται στο Καζαχστάν.

Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα ήταν τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονταν στο έδαφος της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, τα οποία συμφωνήθηκε να αποσυρθούν στην Ρωσία παρά τις επιφυλάξεις του Κιέβου που έβλεπε το σοβιετικό πυρηνικό οπλοστάσιο σαν προστασία από τις πιέσεις της Μόσχας.

Ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα όπως ανακοίνωσε χθες ο Πούτιν επέστρεψαν στην Λευκορωσία, μια κίνηση που ακυρώνει δύο συμφωνίες.

Η πιο πρόσφατη υπογράφηκε το 1994 με μεσολάβηση  των ΗΠΑ που ήθελαν το σοβιετικό πυρηνικό οπλοστάσιο να συγκεντρωθεί στην Ρωσία.

Η δεύτερη είναι η συμφωνία που υπέγραψαν το 1987 οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, Σούλτς και Σεβαρτνάτζε, για κατάργηση των πυραύλων  μέσου βεληνεκούς Πέρσιγκ και Κρουζ και SS 20.

H ανάπτυξη τακτικών ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία έρχεται να προστεθεί στην ανάπτυξη πυραύλων Ισκαντέρ στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Είναι βέβαιο ότι το ΝΑΤΟ  θα υπαντήσει στον Πούτιν, πιθανότατα στην Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους τον προσεχή μήνα.

Τα παραπάνω συνιστούν μια παλινδρόμηση στις αρχές της δεκαετίας του 1960 όταν η Ευρώπη άρχισε να φιλοξενεί τακτικά πυρηνικά όπλα, δηλαδή όπλα που υπηρετούσαν την χρήση των πυρηνικών σε σενάρια διεξαγωγής συμβατικού πολέμου ανάμεσα στα δυο αντίπαλα μπλοκ.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!