Ανάμεσα σε 46 χώρες η Ελλάδα εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στις ειδήσεις στο Διαδίκτυο. Μόλις το 19% απαντά πως «εμπιστεύεται τις περισσότερες ειδήσεις, τις περισσότερες φορές». Εντυπωσιακή είναι και η βουτιά σε μόλις έναν χρόνο όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2022 είχε καταγραφεί στο 27%. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε ανάμεσα στους ερωτηθέντες που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί, από 42% το 2022 στο 28% το 2023.
- Στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά εκείνων που αποφεύγουν την διαδικτυακή ενημέρωση, 57%.
-Ειδήσεις που αποφεύγουν: Τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα αθλητικά, αστυνομικές και καθημερινές ειδήσεις.
-Ειδήσεις που προτιμούν: Επιστήμης, τεχνολογίας, καλά νέα, και όσες προτείνουν λύσεις σε προβλήματα.
-Κατακερματισμός των media: Μόλις το 20% των άνω των 35 χρόνων προτιμούν να ενημερώνονται απευθείας από τις ιστοσελίδες των παραδοσιακών media. Εδώ και χρόνια ενισχύεται σταθερά η τάση να προτιμώνται για την ενημέρωση οι ψηφιακές πλατφόρμες, όπως τα σόσιαλ μίντια και οι μηχανές αναζήτησης.
-Στα social media: Στην Ελλάδα, το 2016, το 68% χρησιμοποιούσε το Facebook για ενημέρωση, σήμερα έχει μειωθεί στο 48%. Άνοδος στην ενημέρωση από μέσα κοινωνικής δικτύωσης που βασίζονται στην εικόνα και σε δημοφιλείς προσωπικότητες. Το Instagram (18%) και το tik-tok(9%). Πιο δημοφιλή το Instagram (34%), το You tube (26%) και το tik-tok (19%).
Ολόκληρη η έρευνα εδώ