«Θα συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη στο Βίλνιους και θα τα πούμε».
«Μετά την εκλογή μας, ο Μητσοτάκης μας τηλεφώνησε και μας συνεχάρη. Υπήρξε ένα τέτοιο γεγονός. Επομένως, αν συμβεί κάτι παρόμοιο στο Βίλνιους αυτή τη στιγμή, δεν θα διστάζαμε να συναντηθούμε. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Όσο δεν υπάρχουν πέρα δώθε αρνητικά μηνύματα, θα επιδιώξουμε τη μείωση της έχθρας, όχι την αύξησή της. Ως εκ τούτου, θα μιλήσουμε μαζί του [με τον Μητσοτάκη] και εκεί. Φυσικά, υπάρχουν κάποια ζητήματα εδώ. Έχουμε ορισμένα πράγματα να πούμε. Ποια είναι αυτά; "Κύριε Πρωθυπουργέ, σταματήστε τους εξοπλισμούς. Πού το πάτε με αυτούς τους εξοπλισμούς; Η Αμερική συνεχίζει να σας δίνει άφθονα όπλα. Τα παίρνετε επειδή η Αμερική σας τα δίνει δωρεάν, ή τα παίρνετε επειδή [η Αμερική] δεν θέλει χρήματα;" Υποθέτω ότι θα μιλήσουμε για αυτά τα πράγματα. Και να ξέρετε ότι είμαστε εδώ για να μειώνουμε τους εχθρούς μας, όχι για να τους αυξάνουμε. Αυτή είναι η Τουρκία, αυτός είναι ο Ερντογάν".
Άνοιγμα στο Κυπριακό και σε Χριστοδουλίδη
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για μία πιο «φιλειρηνική» κυβέρνηση στην Κύπρο αυτή την περίοδο, με την οποία δεν αποκλείει την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων, αλλά υπό έναν όρο!
»Η σημερινή διοίκηση στην ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δημιουργήσει μία πιο ειρηνική ατμόσφαιρα σε σχέση με τις προηγούμενες. Αν διατηρήσουν αυτή την ειρηνική ατμόσφαιρα και πουν "ναι" στην προστασία των ισότιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου χωρίς να υποκύψουν σε προκλήσεις, ειδικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πούμε "γιατί όχι". Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουν τα ισότιμα κυριαρχικά δικαιώματα της Βόρειας Κύπρου. Αν δεν το κάνουν, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».
«Η ΕΕ δεν είναι ειλικρινής»
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν είναι ειλικρινής στο Κυπριακό και ότι εξαπάτησε την Άγκυρα το 2004. Είπε ότι πρέπει να υπάρξει επανεξέταση του ζητήματος αυτού με την ΕΕ.
«Το θέμα ξεκινάει από το Bürgenstock στην Ελβετία. Εκεί, είχαμε μια συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας. Εγώ ήμουν τότε πρωθυπουργός, και μας υποσχέθηκαν τότε ότι "Θα πάει σε δημοψήφισμα και μετά το αποτέλεσμα, εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, θα σας συμπαρασταθούμε". Δυστυχώς, όμως, δεν στάθηκαν στο πλευρό της Βόρειας Κύπρου, αμέσως ενέταξαν τον Νότο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άφησαν τη Βόρεια Κύπρο εκτός. Αυτό συμβαίνει από τότε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ειλικρινής. Μιλάμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και 50 χρόνια και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να βρίσκεται στο ίδιο σημείο, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Εμείς θα θέσουμε αυτά τα πράγματα στο τραπέζι. Πρέπει να το επανεξετάσουμε το θέμα αυτό».
Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Αναφορικά με το μείζον ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε ότι θα παραστεί, εκτός απροόπτου, στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πει και το «ναι».
«Ελπίζω ότι θα παραστώ, εκτός απροόπτου, αλλά δεν σημαίνει ότι θα συμμορφωθούμε και με τις προσδοκίες της Σουηδίας. Για να συμμορφωθούμε με αυτές τις προσδοκίες, η Σουηδία πρέπει πρώτα απ' όλα να φέρει εις πέρας ό,τι της αναλογεί. Πρόσφατα, όπως γνωρίζετε, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν καλεσμένος μου στο Ντολμαμπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης. Συναντήθηκα μαζί του εκεί. Αυτό που του είπαμε ήταν ότι, αν περιμένετε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της Σουηδίας, πρώτα απ' όλα η Σουηδία πρέπει να βάλει τέλος στις δραστηριότητες αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης. Κι ενώ ο Στόλτενμπεργκ μας διαβεβαίωνε, δυστυχώς την ίδια στιγμή τρομοκράτες διαδήλωναν στους δρόμους της Σουηδίας. Ο κ. Ιμπραχίμ (Καλίν) έστειλε αυτές τις εικόνες στον συνομιλητή του. Δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε θετικά αυτό το θέμα με τέτοιες εικόνες», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προδικάζοντας ήδη το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής στο ΝΑΤΟ.
«Μην περιμένετε τίποτα διαφορετικό στο Βίλνιους»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε «προ των ευθυνών του» το ΝΑΤΟ στο θέμα της τρομοκρατίας και δήλωσε ξεκάθαρα ότι «η Δύση δεν μπορεί να περιμένει από την Τουρκία θετική στάση για τη Σουηδία στη Λιθουανία».
«Πού είναι ο αντιτρομοκρατικός πυλώνας του ΝΑΤΟ; Το ΝΑΤΟ πρέπει να το ξεκαθαρίσει αυτό μια για πάντα. Αν δεν το ξεκαθαρίσουμε αυτό, δεν μπορούμε να σηκωθούμε στο Βίλνιους και να πούμε "έλα μωρό μου, γέλα μωρό μου". Την Τετάρτη, ο επικεφαλής σύμβουλός μου, ο πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, θα πραγματοποιήσει την τέταρτη συνάντηση του Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού με την αντιπροσωπεία της Σουηδίας, της Φινλανδίας και του ΝΑΤΟ. Θα τους δώσει το εξής μήνυμα: Αυτή είναι η γνώμη του προέδρου μας, μην περιμένετε τίποτα διαφορετικό στο Βίλνιους».