ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Μια δεκαετία στασιμότητας

Στερεότυπα, διακρίσεις, αντιλήψεις ανδρικής ηγεμονίας και κτητικότητας. Η έκθεση του ΟΗΕ για τις προκαταλήψεις έναντι των γυναικών, είναι αποκαρδιωτική. Με βάση στοιχεία και δεδομένα  που καλύπτουν την περίοδο 2010-2014 και 2017-2022 σε χώρες που αναλογούν στο  85% του παγκόσμιου πληθυσμού,  σχεδόν εννέα στους 10 ανεξαρτήτως φύλου,  διατηρούν  θεμελιώδεις προκαταλήψεις. Σε 38 από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, το ποσοστό των ατόμων με τουλάχιστον μία προκατάληψη μειώθηκε σε μόλις 84,6% από 86,9% της αντίστοιχης έρευνας που δημοσιεύθηκε το 2020, με δεδομένα από το 2005 έως το 2014.

Το πλέον σοκαριστικό εύρημα αφορά στην έμφυλη βία: To 25% θεωρεί ότι ένας άνδρας δικαιολογείται να χτυπά την γυναίκα ή την σύντροφο του. Αποκαλυπτικοί και οι επιμέρους δείκτες:  Ο ένας στους δύο σε 80 χώρες, πιστεύει ότι οι άνδρες γίνονται καλύτεροι πολιτικοί ηγέτες και το  40% ότι είναι καλύτερα στελέχη επιχειρήσεων.

«Η προσδοκία μου ήταν ότι θα βλέπαμε κάποια πρόοδο, μπορεί να γίνει χειρότερο;» αναρωτήθηκε  ο Pedro Conceição, επικεφαλής του γραφείου  για την ανθρώπινη ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών. «Και ήταν επίσης μια περίοδος κατά την οποία είδαμε το κίνημα #MeToo» πρόσθεσε, επιχειρώντας να εξηγήσει πως η μεροληψία παραμένει βαθιά ριζωμένη στις περισσότερες κοινωνίες.

Αναφορικά με τις εργασιακές ανισότητες, αν και  οι γυναίκες είναι  πιο μορφωμένες και εξειδικευμένες από ποτέ, η  διαφορά στους μισθούς σε σχέση με τους άνδρες, κυμαίνεται στο 39%.  

Άλλο ένα στοιχείο που αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα για εκατομμύρια γυναίκες είναι το γεγονός  ότι το  2021, μία στις πέντε  παντρεύτηκε πριν κλείσει τα 18, ενώ  1,7 δισεκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν με λιγότερα από 5,50 δολάρια την ημέρα.  

Παρά την κακή εικόνα, υπάρχουν και ορισμένες θετικές ενδείξεις, όπως στο Μπανγκλαντές, όπου αυξήθηκαν τα ποσοστά εκπαίδευσης, καθώς και της εκπροσώπησης των γυναικών στην πολιτική και την οικονομία.  

Στην έκθεση του ο ΟΗΕ, ζητά  να θεσπιστούν νόμοι και μέτρα που διασφαλίζουν την πολιτική συμμετοχή και περισσότερη δράση για την καταπολέμηση των στερεοτύπων.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!