ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

ΗΠΑ-Τουρκία, διπλωματία της συναλλαγής

Σε τί συμπυκνώνονται οι προσδοκίες εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων Τουρκίας με ΗΠΑ; Στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το αργότερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βίλνιους, τον Ιούλιο, έναντι επικύρωσης της συμφωνίας για πώληση στην Τουρκία νέων F-16 και αναβάθμιση παλαιών.

Τί γίνεται, όμως, με τους S-400; Δεν γίνεται καμία αναφορά, ούτε καν νύξη. Απλώς και μόνο διακινούνται οι γνωστές φήμες περί μη ενεργοποίησης τους και παραμονής τους επ’  αόριστο σε κάποιους αποθηκευτικούς χώρους -που θα παρακολουθούνται,  προφανώς, από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες.

Υπενθυμίζουμε δύο, ακόμη, θέματα:

Ένα, σε ότι αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, το θέμα έχει κλείσει τουλάχιστον για το ορατό μέλλον.

Δύο, ότι εδώ και μερικούς μήνες ο Ερντογάν  έχει πάψει να απειλεί με εισβολή μεγάλης κλίμακας στη βορειοανατολική Συρία, την οποία ελέγχουν οι δυνάμεις του συριακού παρακλαδιού του ΡΚΚ, PYD-YPG.

Όσοι, λοιπόν, θα περίμεναν μια ολική επαναφορά των διμερών σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία, νομίζουμε ότι θα απογοητευθούν.

Το πάγωμα κάθε συζήτησης για τους S-400 αλλά και για τη βορειοανατολική Συρία, δεν επιτρέπει η προσέγγιση ΗΠΑ –Τουρκίας να αναχθεί σε συνολική στρατηγική εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων που υφίστανται. Η διαπραγμάτευση που γίνεται μεταξύ των δύο κρατών ανήκει στην κατηγορία Transactional Diplomacy. Διπλωματία της Συναλλαγής.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!