ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Ποιες είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ;

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Τραμπ για 37 αδικήματα:

 • Διακράτηση -31 περιπτώσεις- πληροφοριών εθνικής άμυνας που περιλαμβάνουν έγγραφα για στρατιωτικές δυνατότητες και δραστηριότητες ξένων χωρών.
 • Συνωμοσία για παρακώλυση δικαιοσύνης με πλεκτάνη ώστε να κρατήσει διαβαθμισμένα έγγραφα του Λευκού Οίκου και να τα αποκρύψει από το ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων.
 • Διακράτηση εγγράφου, όταν προσπάθησε να πείσει τον δικηγόρο του να αποκρύψει έγγραφα από το ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων.
 • Απόκρυψη εγγράφου, επειδή έκρυψε από τον δικηγόρο του τα έγγραφα, ώστε να μην τα παραδώσει στο ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων.
 • Απόκρυψη εγγράφου από ομοσπονδιακή έρευνα, επειδή έκρυψε τα έγγραφα από το FBI.
 • Πλεκτάνη για απόκρυψη εγγράφων επειδή τα έκρυψε από το FBI και τα στέρησε από το ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων και
 • Ψευδής δήλωση επειδή έδωσε εντολή στον δικηγόρο του να δηλώσει ότι παραδόθηκαν στο FBI όλα τα έγγραφα που ζητούσε η δικαστική εντολή.

Πώς αποκαλύφθηκε ότι είχε απόρρητα έγγραφα;

Η Διεύθυνση Εθνικών Αρχείων -στην οποία πρέπει να παραδίδονται όλα τα επίσημα έγγραφα κάθε προεδρίας με τη λήξη της- διαπίστωσε ότι έλειπαν πολλά σημαντικά έγγραφα, όπως οι επιστολές του Τραμπ προς τον πρόεδρο Κιμ της Βόρειας Κορέας.

Η Διεύθυνση προσπαθούσε επί έναν χρόνο να πάρει τα έγγραφα. Όταν ο Τραμπ επέστρεψε 15 κουτιά με έγγραφα, διαπιστώθηκε ότι κάποια από αυτά ήταν διαβαθμισμένα. Τότε στην υπόθεση ενεπλάκησαν το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI που ζήτησαν και πήραν δικαστική εντολή που απαιτούσε να επιστρέψει όλα τα διαβαθμισμένα.

Η νομική ομάδα του Τραμπ επέστρεψε 38 έγγραφα αλλά το υπουργείο είχε στοιχεία που αποδείκνυαν ότι απέκρυψε κι άλλα. Έτσι έγινε τον Αύγουστο η έρευνα του FBΙ στο Μαραλάγκο, όπου κατασχέθηκαν χιλιάδες έγγραφα, από τα οποία περίπου ήταν 100 διαβαθμισμένα.

Τι αποδεικτικά στοιχεία έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης;

 • Ηχογραφημένη δήλωση του Τραμπ ότι ένα συγκεκριμένο έγγραφο θα μπορούσε να το είχε αποχαρακτηρίσει όταν ήταν πρόεδρος αλλά τώρα δεν μπορεί να το κάνει. Άλλη ηχογράφηση όπου ο Τραμπ ήθελε να δείξει σε κάποιον ένα απόρρητο έγγραφο και είπε ότι δεν θα έπρεπε να το κάνει. Στοιχεία που δείχνουν ότι έδωσε εντολή σε δικηγόρους του να δηλώσουν ψευδώς ότι είχαν επιστραφεί όλα τα δημόσια έγγραφα. 
 • Τα έγγραφα που επεστράφησαν ή κατασχέθηκαν. Πάνω από 300 ήταν διαβαθμισμένα και πολλά ήταν άκρως απόρρητα, με πληροφορίες για το Ιράν και την Κίνα.
 • Μάρτυρες από το προσωπικό του, μεταξύ των οποίων και ο Γουόλτ Νάουτα, θαλαμηπόλος του στον Λευκό Οίκο και στο Μαραλάγκο, που κατέθεσε ότι ο Τραμπ του έδωσε εντολή να μετακινήσει τα κουτιά με τα έγγραφα, αφού το δικαστήριο εξέδωσε την εντολή επιστροφής τους.
 • Βίντεο από κάμερες ασφαλείας που επιβεβαιώνουν ότι τα έγγραφα μετακινήθηκαν μετά την εντολή.

Ποια είναι η υπερασπιστική τακτική του Τραμπ;

Οι δικηγόροι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι δεν ήξερε πως είχε διαβαθμισμένα έγγραφα και ο ίδιος έριξε την ευθύνη στο προσωπικό του Λευκού Οίκου που συσκεύασε τα πράγματά του όταν έφευγε. Ο ισχυρισμός καταρρίπτεται από τις ηχογραφήσεις και από το γεγονός ότι προσπάθησε να κρατήσει έγγραφα ακόμα και αφού το υπουργείο απαίτησε να τα επιστρέψει.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι ως πρόεδρος μπορούσε να αποχαρακτηρίσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα «ακόμα και με τη σκέψη του». Στην πραγματικότητα για αποχαρακτηρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων πρέπει να ακολουθηθεί μια εντελώς συγκεκριμένη -όχι προφορική- διαδικασία. 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα στην υπόθεση;  

Ο Τραμπ θα παραδοθεί στις ομοσπονδιακές δικαστικές αρχές του Μαϊάμι, στη Φλόριντα την Τρίτη και θα απαγγελθούν οι κατηγορίες που τον βαρύνουν. Η υπόθεση έχει ανατεθεί στη δικαστή Κάνον, που διόρισε ο Τραμπ και η οποία δέχτηκε σοβαρές επικρίσεις από ανώτερο δικαστήριο, για σκανδαλωδώς μεροληπτικές και νομικά αβάσιμες αποφάσεις της υπέρ του πρώην προέδρου. Δεν είναι σαφές αν η υπόθεση θα παραμείνει στην Κάνον και είναι μάλλον απίθανο να έχει εκδοθεί απόφαση πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ποιες είναι οι υπόλοιπες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του Τραμπ;

 • Έχουν ήδη απαγγελθεί εναντίον του κατηγορίες, στη Νέα Υόρκη, για παραποίηση εταιρικών εγγράφων, ώστε να αποκρύψει την πληρωμή στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς δηλώνοντάς την ως πληρωμή νομικών υπηρεσιών από τον δικηγόρο του. Εκκρεμεί η δίκη.
 • Προχωρημένη εισαγγελική έρευνα στη Τζόρτζια, ώστε να αποκαλυφθεί αν παρέβη τους νόμους της πολιτείας, προσπαθώντας να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020. Δεν έχει εκδοθεί ακόμα κατηγορητήριο.
 • Ο ειδικός επίτροπος του υπουργείου Δικαιοσύνης ερευνά αν ο Τραμπ παρακίνησε τους οπαδούς του σε βία και προκάλεσε την εισβολή στο Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου 2020.
 • Αγωγή της πολιτείας της Νέας Υόρκης κατά του Τραμπ, τριών από τα παιδιά του και του Trump Organization, για φορολογική και τραπεζική απάτη, επειδή δήλωνε χαμηλή αξία ακινήτων στην εφορία για να πληρώνει λίγους φόρους και υψηλή στις τράπεζες για να παίρνει μεγάλα δάνεια. Εκκρεμεί η δίκη.
 • Αγωγή για δυσφήμιση που κατέθεσε η Ε. Τζιν Κάρολ, στην οποία ο Τραμπ πρέπει ήδη να πληρώσει 5 εκατ. δολ. για σεξουαλική κακοποίηση.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!