ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

NATO: Από την Διεύρυνση στην Αναδιάταξη

Καλώς εχόντων των πραγμάτων στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους, θα κλείσει η εκκρεμότητα  της ένταξης της Σουηδίας με την άρση του Βέτο του Ερντογάν. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ κλείνει για το ορατό μέλλον και ανοίγει το κεφάλαιο της επιχειρησιακής αναδιάταξης και του επαναπροσδιορισμού του ρόλου της Συμμαχίας.

Εκ των πραγμάτων το ΝΑΤΟ που, με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον, την άνοιξη 1999, κατήργησε τα όρια ευθύνης και αυτοπροσδιορίσθηκε ως «παγκόσμιος χωροφύλακας»(Globocop), επιστρέφει στο αρχικό στίγμα της ίδρυσης του, το 1949, ως συμμαχία ανάσχεσης της προβολής ισχύος τότε της ΕΣΣΔ και σήμερα της Ρωσίας.

Επί πλέον οι τρεις ευρωπαίοι μεγάλοι του ΝΑΤΟ, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, βρίσκονται ήδη στη βαριά σκιά των δύο αναδυόμενων «νέων μεγάλων», Πολωνίας και Ρουμανίας.

Η γεωγραφική γειτνίαση με την πρώην ΕΣΣΔ και το βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν των σχέσεών τους με τη Μόσχα αναβαθμίζουν τον ρόλο της Βαρσοβίας και του Βουκουρεστίου, που κατά πάσα βεβαιότητα θα φιλοξενήσουν τους σχηματισμούς μάχης τα πολυεθνικά Battle Groups.

Όμως η γεωπολιτική αναβάθμιση της Πολωνίας και της Ρουμανίας δεν περιορίζεται στην επιχειρησιακή τους αναβάθμιση στον νατοϊκό σχεδιασμό αλλά στους πολιτικούς αυτοματισμούς που παράγει.

Η υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία , η Γαλλία και η Ιταλία χάνουν για το ορατό μέλλον τη  δυνατότητα να προχωρήσουν -όταν και εάν συντρέξουν οι σχετικές προϋποθέσεις- σε εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Βαρσοβίας και του Βουκουρεστίου, που πλέον θα παρεμβάλλονται ως «Υγιεινός Διάδρομος» (Cordon Sanitaire) -ένα ρόλο που διαδραμάτισαν στην περίοδο 1918-1939.

Η συγκρότηση των πολυεθνικών σχηματισμών μάχης στην Πολωνία και τη Ρουμανία θα συμπαρασύρει Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία σε μια πλειοδοσία παρουσίας, σε μια προσπάθεια οριοθέτησης της αναβάθμισης του ρόλου του Βουκουρεστίου και της Βαρσοβίας.

Ζητούμενο παραμένει τι θα κάνει η Τουρκία, η οποία έστειλε πριν από λίγες μέρες στρατιωτικές ενισχύσεις στο Κόσσοβο, και δεν θέλει να θυσιάσει τη διαφοροποίησή της από τη Δύση ούτε να μην δηλώσει παρούσα σε περιοχές όπως η Μολδοβλαχία, από τις οποίες εξεδιώχθη με τους αναρίθμητους Ρωσσοτουρκικούς Πολέμους.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!