ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Γιατί ο Μακρόν φοβάται την Μελόνι

Tο Politico σε προχθεσινή ανάλυσή του απαντά χωρίς περιστροφές ότι ο Μακρόν φοβάται όσο τίποτε άλλο τη Μελόνι και, ειδικότερα, το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στη συσπείρωση της Ευρωπαϊκής Δεξιάς εν όψει των ευρωεκλογών την άνοιξη 2024.

Αν η Ακροδεξιά της Γαλλίας και πιο συγκεκριμένα ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν καταφέρει να αντιμετωπίζεται ως κανονικότητα όπως συμβαίνει πλέον με τα «Αδέλφια της Ιταλίας» , τότε ο Μακρόν και ο μακρονισμός θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ταυτότητας που ίσως γρήγορα αποκτήσει υπαρξιακό χαρακτήρα

Η Λεπέν δεν χρειάζεται να προχωρήσει -όπως έκανε η Μελόνι- σε διαβεβαιώσεις ευρωπαικής κανονικότητας, μπορεί να επιμείνει στην πολυσυλλεκτική αντισυστημική ρητορική της, αφήνοντας να διαφανεί μέσα από τα συμφραζόμενα των θέσεών της ότι θα ακολουθήσει με προσεκτικά βήματα την προεκλογική και μετεκλογική πορεία της Ιταλίδας πρωθυπουργού.

Δεν είναι μόνον η Μελόνι που απειλεί τον Μακρόν, καθώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι πρόωρες κάλπες στην Ισπανία, τον Ιούλιο, να φέρουν το ακροδεξιό Vox να συγκυβερνά, να στηρίζει ή, έστω, να ανέχεται μια κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος.

Το φόβητρο της Άκρας Δεξιάς χάρισε δύο πενταετείς θητείες στον Μακρόν. Σήμερα, η ολοένα διευρυνόμενη αποδοχή της Ακροδεξιάς ως κανονικότητας στην Ευρώπη, αποτελεί θανάσιμη απειλή για τον Μακρόν και τον μακρονισμό εντός και εκτός γαλλικών συνόρων.

Αν η παράταξη του Μακρόν υποστεί συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές την προσεχή άνοιξη, θα τεθεί σε αμφισβήτηση αν ο σημερινός ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων θα ολοκληρώσει την δεύτερη και τελευταία 5ετή θητεία του.

 

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!