ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ένα κάστρο στη Μολδαβία και το Κόσσοβο

Ποια σχέση μπορεί να έχει η τεταμένη ατμόσφαιρα και οι συγκρούσεις στο Κόσσοβο με τη Σύνοδο Κορυφής των 47 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας σε έναν μεσαιωνικό πύργο στη Μολδαβία, δύο βήματα από την γραμμή κατάπαυσης του πυρός με τη ρωσόφωνη Δημοκρατία της Τρανσδνειστρίας που αποσχίστηκε το 1990;

Πρόκειται για δύο εστίες έντασης που μπορούν να προκαλέσουν ευρύτερη ανάφλεξη από το ένα άκρο των Βαλκανίων στο άλλο.

Αν η Ρωσία διαπιστώσει ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα ένταξής της Μολδαβίας στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ μέσω της ενσωμάτωσης της στην ομόγλωσση και ομοεθνή Ρουμανία- στην οποία ανήκε στην περίοδο 1918-1940 με το όνομα Βεσαραβία- είναι βέβαιο ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να κατοχυρώσει παρουσία και ρόλο στην πρώην Γιουγκοσλαβία στην Σερβία και την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

Άλλωστε, στη δεκαετία του ‘90 η Ρωσία λίγο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, Δεκέμβριο 1991, με παρέμβαση του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Τσούρκιν τον Φεβρουάριο του 1994 πέτυχε την απομάκρυνση των βαρέων όπλων των Σερβοβόσνιων που πολιορκούσαν το Σεράγεβο και έτσι ακυρώθηκε το σχετικό τελεσίγραφο του ΝΑΤΟ που απειλούσε με βομβαρδισμούς.

Την άνοιξη 1999, όταν το Βελιγράδι συμφώνησε να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Κόσσοβο για να σταματήσουν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που μετείχαν στην ειρηνευτική δύναμη της Βοσνίας με μια κίνηση-αστραπή κατέλαβαν την Πρίστινα για να προστατεύσουν τον σερβικό πληθυσμό της. Μάλιστα,  ο τότε ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Κλαρκ, έχασε την ψυχραιμία του και ζήτησε από την Ουάσιγκτον την άδεια να υποχρεώσει να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Τέλος, στη Μολδαβία και στη Βοσνία –Ερζεγοβίνη υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εμπλοκή της Τουρκίας του Ερντογάν: Στην Βοσνία οι Μουσουλμάνοι. Και στη Μολδαβία οι Τουρκόφωνοι Χριστιανοί Γκαγκαούζοι, η ηγεσία των οποίων βρίσκεται σε ένταση με την κυβέρνηση του Τσισινάου.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!