ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ανακάλυψη υπερ-αντιβιοτικού με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Μόλις μιάμιση ώρα για ένα θεαματικό άλμα στην ιατρική. Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει πραγματική επανάσταση στην ανακάλυψη νέων θεραπειών και φαρμάκων σε χρόνους άπιαστους μέχρι χθες, για την εργαστηριακή έρευνα. Πρόσφατο παράδειγμα, η ανακάλυψη πανίσχυρου αντιβιοτικού ενάντια στο  θανατηφόρο υπερμικρόβιο «Acinetobacter baumannii», το οποίο μπορεί να μολύνει πληγές και να προκαλέσει πνευμονία.

Μάλιστα είναι τόσο ανθεκτικό που επιβιώνει  σε αποστειρωμένους χώρους νοσοκομείων, ακόμη και πάνω στον ιατρικό εξοπλισμό, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή ασθενών.

Καναδοί και Βρετανοί επιστήμονες αναζήτησαν θεραπεία με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, τροφοδοτώντας την με πληροφορίες για χιλιάδες γνωστά φάρμακα τα οποία θα μπορούσαν να επιτεθούν στο βακτήριο. Στη συνέχεια, το σύστημα επεξεργάστηκε 6.680 χημικές ενώσεις και μέσα σε μόλις 90 λεπτά κατέληξε σε μια μικρή λίστα, που οδήγησε τους ερευνητές σε 9 πιθανά φάρμακα. Ανάμεσα τους και το πανίσχυρο Αbaucin, το οποίο και προκρίνεται ως το πλέον αποτελεσματικό. Επόμενο βήμα είναι η τελειοποίηση του φαρμάκου στο εργαστήριο και στη συνέχεια η εκτέλεση κλινικών δοκιμών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πρώτα αντιβιοτικά τεχνητής νοημοσύνης θα κυκλοφορήσουν  έως το 2030. «Η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει τον ρυθμό και σε έναν τέλειο κόσμο μειώνει το κόστος, με το οποίο μπορούμε να ανακαλύψουμε αυτές τις νέες κατηγορίες αντιβιοτικών που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα», υπογραμμίζει ο Δρ Jonathan Stokes, από το Πανεπιστήμιο McMaster.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι πεθαίνουν κάθε χρόνο  από λοιμώξεις, που αντιστέκονται στη θεραπεία με αντιβιοτικά. Επόμενος στόχος η αναζήτηση ανάλογων  θεραπειών για αλλά επικίνδυνα μικρόβια, όπως τα Staphylococcus aureus και Pseudomonas aeruginosa.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!