Η Γερμανία θα πρέπει να αναπτύξει αμυντική συνεργασία με το Παρίσι ισότιμη με την συνεργασία που προβλέπει η Γαλλογερμανική Συνθήκη του Ελιζέ το 1963 .
Αυτό εισηγούνται δύο ημιεπίσημα think tank των δύο χωρών σε μια ακόμη κίνηση της Γερμανίας για να αποφύγει ένα ευρωπαϊκό ή και διμερές πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία όπου το Παρίσι θα είχε τον πρώτο λόγο.
Ένα χρόνο και τρεις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Μακρόν, η Γερμανία αρνείται κάθε συζήτηση για στρατηγική χειραφέτηση της Ε.Ε από την Διατλαντική Σχέση σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Το Βερολίνο θεωρεί προφανώς πιο ανεκτό το κόστος της παράτασης της εξάρτησης από τις ΗΠΑ, από το κόστος ενός αμιγώς ευρωπαϊκού αμυντικού πυλώνα εντός του οποίου θα υπήρχε άτυπη πρωτοκαθεδρία της Γαλλίας, παρόμοια με αυτήν που ασκεί η Γερμανία στην Ευρωζώνη.
Επί πλέον, από ότι φαίνεται το Βερολίνο δεν θέλει το περιθώριο ελιγμών του στην Ευρώπη να οριοθετείται σε Γαλλογερμανικό πλαίσιο αλλά σε ένα ισοσκελές τρίγωνο με την διαμόρφωση ειδικής σχέσης με το Λονδίνο.
Με μια παρόμοια εξέλιξη, η Γερμανία θα αναδειχθεί επί της ουσίας ισότιμη με την Βρετανία και την Γαλλία που είναι πυρηνικές δυνάμεις αλλά και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πρόκειται για μια ακόμη έμπρακτη απόρριψη της πίεσης του Μακρόν για ευρωπαϊκή αμυντική δομή που θα συνυπάρχει με το ΝΑΤΟ.
Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα που θα περιλαμβάνει τα μέλη της Ε.Ε την Βρετανία, την Τουρκία και την Ουκρανία σκληρός πυρήνας της οποίας δεν μπορεί παρά να είναι τα μέλη της Ευρωζώνης.
Το Βερολίνο επί της ουσίας θέλει μια Ειδική Σχέση με το Λονδίνο πιο ουσιαστική από αυτήν που προβλέπει για το Γαλλογερμανικό δίδυμο η Συνθήκη του Ελιζέ που υπέγραψαν το 1963 οι Ντεγκόλ-Αντενάουερ αλλά και από την Συνθήκη Αμυντικής Συνεργασίας που υπόγραψαν το 1998 στο Σεν Μαλό της Γαλλίας οι Σιράκ-Ζοσπέν με τον Μπλερ.