ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα F16 και η διολίσθηση στην κλιμάκωση

Οι ΗΠΑ θα εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους στον χειρισμό των F-16 σε ένα ακόμη αλλά, αυτή τη φορά, αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση προώθησης των μαχητικών αμερικανικής κατασκευής αεροσκαφών προς το Κίεβο.

Επισήμως εξακολουθεί να ισχύει η θέση της Ουάσιγκτον ότι δεν τίθεται θέμα χορήγησης μαχητικών στην Ουκρανία. Το θέμα το είχε για πρώτη  φορά θέσει πριν από ένα χρόνο η Πολωνία για να συναντήσει την αποδοκιμασία και την κατακραυγή  του συνόλου σχεδόν των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ. Παρόμοια κατάσταση καταγράφηκε και ως προς τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού αλλά και τα άρματα μάχης Λεοπαρντ.

Την ίδια μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Μπάιντεν είχε τονίσει ότι το Κίεβο θα στηριχθεί με αμυντικού χαρακτήρα όπλα και οπλικά συστήματα και σε καμιά περίπτωση με συστήματα το βεληνεκές των οποίων μπορεί να πλήξει στόχους  εντός της ρωσικής επικράτειας. Τηρουμένων των αναλογιών η διολίσθηση θυμίζει την τακτική του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην πρώην Γιουγκοσλαβία στην περίοδο 1992-1995.

Κορυφαίο βήμα προς την εμπλοκή της Δύσης υπήρξε η Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων στον εναέριο χώρο της Βοσνίας με τις αεροπορικές δυνάμεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που επόπτευαν την εφαρμογή τους να δίνουν αντίκρισμα στα νατοϊκά τελεσίγραφα που προσπαθούσαν να αποτρέψουν την νίκη των Σερβοβοσνιακών  Δυνάμεων των Κάρατζιτς- Μλάντιτς.

Το ποιο κραυγαλέο όμως παράδειγμα διολίσθησης προς την εμπλοκή είναι  η παρουσία των ΗΠΑ στο Νότιο Βιετνάμ, που ξεκίνησε στις αρχές του 1961 με την απόφαση του Κένεντι να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους για να καταλήξει στις αρχές του 1968 σε μισό εκατομμύριο αμερικανούς στρατιώτες.

Η τακτική της διολίσθησης που ακολουθούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ουκρανία είναι βέβαιο ότι στοχεύει κατά προτεραιότητα στη μείωση του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού πολιτικού κόστους. Ταυτόχρονα όμως υπονομεύει την παραδοχή ότι η μέχρι τώρα στάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν μπορεί παρά να οφείλεται στους ανοικτούς δίαυλους επικοινωνίας  Ουάσιγκτον-Μόσχας, μια επικοινωνία που διασφαλίζει την οριοθέτηση της σύγκρουσης.

Μετά τα F-16, σε ποιο πεδίο θα μπορούσε να συνεχισθεί η διολίσθηση  των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην κατεύθυνση μιας σύγκρουσης με την Ρωσία χωρίς προσχήματα; Ένα σενάριο θα ήταν να αρχίσει να ξεθωριάζει η κόκκινη γραμμή αποφυγής επιθέσεων στο έδαφος της Ρωσίας με μεμονωμένα επεισόδια που σιγά-σιγά θα πυκνώνουν…

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!