ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το δημογραφικό απειλή το χρέος

Η δημογραφική γήρανση και οι επακόλουθες αυξημένες δημόσιες δαπάνες για συντάξεις και περίθαλψη, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επιτόκια λόγω πληθωρισμού, απειλούν τη δημοσιονομική ισορροπία πολλών χωρών, προειδοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, S&P και Fitch, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Χωρίς ριζικές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνουν, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας θα υποβιβαστεί και υπάρχει κίνδυνος να μπουν σε φαύλο κύκλο αυξημένων δημοσιονομικών υποχρεώσεων και υψηλότερου κόστους δανεισμού.

«Στο παρελθόν, οι δημογραφικές εξελίξεις ήταν ένας παράγοντας μεσο-μακροπρόθεσμων υπολογισμών. Τώρα το μέλλον έχει ήδη φτάσει και απειλεί το πιστωτικό προφίλ κυβερνήσεων», σχολίασε ο Ντίτμαρ Χόρνουνγκ, γενικός υποδιευθυντής της Moody’s Investors Services.

«Παρ’ όλο που οι δημογραφικές εξελίξεις κινούνται αργά, το πρόβλημα γίνεται πιο πιεστικό και έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις σε πολλές χώρες, που θα γίνουν περισσότερες», υποστήριξε ο Έντουαρντ Πάρκερ, επικεφαλής έρευνας κρατικού και διακρατικού χρέους στη Fitch, που τον περασμένο μήνα υποβάθμισε την αξιολόγηση της Γαλλίας, θεωρώντας πιθανή την αναβολή των μεταρρυθμίσεων του Μακρόν.   

Η αύξηση του κόστους δανεισμού, με την άνοδο των επιτοκίων λόγω πληθωρισμού, επιδεινώνει τόσο την επίδραση που έχει στην ανάπτυξη η δημογραφική γήρανση όσο και το δημοσιονομικό βάρος από συντάξεις και περίθαλψη.

Ο Μάρκο Μίρσνικ, επικεφαλής αναλυτής της S&P Global Ratings, ανέφερε ότι σύμφωνα με τεστ αντοχής του οίκου αξιολόγησης, η άνοδος του κόστους δανεισμού κατά μια ποσοστιαία μονάδα θα αύξανε τους δείκτες χρέους προς ΑΕΠ για την Ιαπωνία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ κατά περίπου 40 έως 60 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!