ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αϊντίν Σεζέρ: Οι εθνικιστές η νέα δύναμη στην Τουρκία

«Οι Τούρκοι ψηφοφόροι δεν συντάχθηκαν με την Εθνική Συμμαχία, τον οδικό χάρτη της Εθνικής Συμμαχίας για τη μετάβαση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Είναι ξεκάθαρο. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν εξακολουθεί να λαμβάνει το 48-49% των ψήφων δείχνει ότι ο τουρκικός λαός είναι ικανοποιημένος. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα και παράξενη κατάσταση. Υπάρχει έντονη ακόμη ξενοφοβία εδώ», αναφέρει στο KReport o Τούρκος πολιτικός αναλυτής και διεθνολόγος Αϊντίν Σεζέρ, μία ημέρα μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, προβλέποντας ότι η αντιπολίτευση δεν θα καταφέρει να κερδίσει ούτε στον δεύτερο γύρο.

«Πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα κερδίσει με καθαρή διαφορά στον δεύτερο γύρο, επειδή οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης έχουν χάσει τον ενθουσιασμό και το κίνητρό τους. Αν ο Κιλιτσντάρογλου μπορούσε να κερδίσει, θα είχε κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Από τη στιγμή που δεν έγινε, νομίζω ότι δεν έχει πλέον καμία πιθανότητα».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό αναλυτή, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να κερδίσει κα για το λόγο ότι δεν μπορεί να προσεγγίσει πια τους Τούρκους εθνικιστές, που αποτελούν πλέον τους ρυθμιστές των κυβερνήσεων στην Τουρκία.

«Δεν νομίζω ότι μπορούν να κερδίσουν, διότι οι ψήφοι του Σινάν Ογάν είναι εθνικιστικές ψήφοι. Για παράδειγμα, όσοι από το Καλό Κόμμα δεν ήθελαν να ψηφίσουν τον Κιλιτσντάρογλου πήγαν και ψήφισαν τον Σινάν Ογάν. Επομένως, το δυναμικό του Σινάν Ογάν, το 5%, περιλαμβάνει τις ψήφους τόσο του Κιλιτσντάρογλου όσο και του Ερντογάν. Επιπλέον, ανεξάρτητα από το ποιον υποστηρίζει ο Σινάν Ογάν, οι δικοί του ψηφοφόροι δεν σημαίνει ότι θα υποστηρίξουν αυτομάτως αυτόν τον υποψήφιο. Με άλλα λόγια, οι υποστηρικτές του Σινάν Ογάν που είναι θυμωμένοι με τον Ερντογάν δεν θα πάνε στις κάλπες. Αυτό θα είναι ούτως ή άλλως υπέρ του Ερντογάν».

Ο εθνικισμός ενισχύεται – Η Ακσενέρ χάνει τα πρωτεία στον ακροδεξιό χώρο 

«Τόσο το Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος, το Καλό Κόμμα (IYI) όσο και ο Σινάν Ογάν εκπροσωπούν πλέον την ακροδεξιά. Δεν πρόκειται για κόμματα που αποτελούν προέκταση της ιδεολογίας του Ερντογάν. Μπορείτε να φανταστείτε; ο Μπαχτσελί πήρε 10%, η Μεράλ Ακσενέρ πήρε 9%, ο Σινάν Ογάν πήρε 5%. Αυτό σημαίνει ότι το άθροισμα και των τριών είναι πάνω από 20%, φτάνοντας στο 23-24%. Αυτό δεν αποτελεί θετική εξέλιξη για το μέλλον της Τουρκίας. Ο εθνικισμός και η ακροδεξιά ενισχύονται.

KReport: Τι θα κάνει η Ακσενέρ τώρα; Θα υποστηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου; 

Αϊντίν Σεζέρ: «Δεν πήρε τόσες ψήφους όσες το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος. Δεύτερον, ο Σινάν Ογάν, ο οποίος προέρχεται επίσης από την εθνικιστική παράδοση, έλαβε το 5% των ψήφων. Επομένως, δεν νομίζω ότι η Μεράλ Ακσενέρ έχει ακόμη κάποια θέση στον ακροδεξιό ή εθνικιστικό χώρο της Τουρκίας. Η Μεράλ Ακσενέρ θα είναι εγκλωβισμένη μεταξύ του Σινάν Ογάν και του Ντεβλέτ Μπαχτσελί την επόμενη περίοδο.Και δεν θα μπορούσε να καθίσει στην κεντροδεξιά ούτως ή άλλως. Θέλω να πω, οι ψηφοφόροι της κεντροδεξιάς δεν συμπαθούν ούτως ή άλλως την κα. Μεράλ. Επομένως, δεν θα είναι ούτε εθνικιστική ούτε κεντροδεξιά υποψήφια από εδώ και πέρα».

«Ο Κιλιτσντάρογλου έχει τελειώσει» 

«Και μαζί της έχασε κι ο Κιλιτσντάρογλου», εκτιμά ο Αϊντίν Σεζέρ. «Ο ρόλος του Κιλιτσντάρογλου στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έχει τελειώσει. Αλλά φυσικά θα περιμένουν άλλες 15 ημέρες. Αφού θα συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, θα αναβάλουν για λίγο την αλλαγή της ηγεσίας (στο CHP). Ένας από τους μεγάλους χαμένους ήταν κι ο Κιλιτσντάρογλου. Αν χάσει και πάλι στον δεύτερο γύρο, σίγουρα θα παραιτηθεί.».

KReport: Άρα η αντιπολίτευση θα χάσει περισσότερες ψήφους στον δεύτερο γύρο;

 Αϊντίν Σεζέρ: «Ναι. Ακόμη και αν οι ψήφοι του CHP δεν πάνε στον Ερντογάν, οι ψηφοφόροι του CHP δεν θα πάνε στις κάλπες. Έτσι, δεν θα υπάρξει συμμετοχή». 

KReport: Υπήρξε χειραγώγηση ;

Αϊντίν Σεζέρ:  «Τα τελευταία 20 χρόνια στην Τουρκία, τις νύχτες των εκλογών το κρατικό πρακτορείο Αναντολού δείχνει πάντα το ΑΚΡ να προηγείται και προς το τέλος της διαδικασίας καταμέτρησης αποκαλύπτεται η πραγματική εικόνα. Θεωρούμε ότι έκανε το ίδιο και εκείνο το βράδυ. Διότι και πάλι ξεκίνησε να δείχνει τον Κιλιτσντάρογλου πολύ χαμηλά και τον Ερντογάν από το 59-60%. Χθες το βράδυ, οι διαφορές μεταξύ των στοιχείων του πρακτορείου Αναντολού, του πρακτορείου ANKA, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου συνεχίστηκαν για ώρες. Έτσι, ο κόσμος δεν καταλάβαινε ποια στοιχεία είναι τα ακριβή και τα αληθινά. Δηλαδή, όλοι οι άνθρωποι ανησυχούσαν: "Θα κλέψουν πάλι τις εκλογές;". Εγώ παρακολουθούσα πάντα τα δεδομένα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου».

KReport: Το πρακτορείο Αναντολού, λοιπόν, χειραγώγησε τα αποτελέσματα; 

Αϊντίν Σεζέρ: «Το πρακτορείο Αναντολού χειραγώγησε στην αρχή. Κι όχι το αποτέλεσμα, αλλά έπαιξε με την αντίληψη. Το ΑΚΡ και το πρακτορείο Αναντολού στην Τουρκία καταρράκωσαν το ηθικό και την αντίσταση της αντιπολίτευσης. Ξέρουν να το κάνουν πολύ καλά αυτό. Πρώτα, έδωσαν την εικόνα ότι ο Ερντογάν κερδίζει, δείχνοντάς τον στην πρώτη θέση, και στη συνέχεια, όταν η διαδικασία προχώρησε στη δεύτερη φάση, ο κόσμος ενέδωσε. Αυτό απέτρεψε τον κόσμο να βγει στους δρόμους και παράλληλα του επέτρεψε να χωνέψει τα αποτελέσματα. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε χειραγώγηση στην Τουρκία, όπως πάντα.

Ο ρόλος του πρακτορείου ΑΝΚΑ 

KReport: Και όσον αφορά τα αποτελέσματα του πρακτορείου ΑΝΚΑ και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος; Είναι σωστά; 

Αϊντίν Σεζέρ: Δεν είναι. Επειδή το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την καταμέτρηση των ψήφων και την καταχώρηση των δεδομένων μέσα στη νύχτα,  μετά από ένα σημείο, και το πρακτορείο ANKA συμβάδιζε με τα αποτελέσματα του πρακτορείου Αναντολού.

KReport: Γιατί το έκανε αυτό; 

Αϊντίν Σεζέρ: Υπάρχουν κάποιες υποθέσεις σχετικά με το ΑΝΚΑ. Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι το ΑΝΚΑ το έκανε αυτό επίτηδες. Υπάρχουν επίσης εκείνοι που λένε ότι άρχισε να μεταδίδει τα δεδομένα του πρακτορείου Αναντολού λόγω δικής του τεχνικής ανεπάρκειας όσον αφορά τη ροή των δεδομένων. Αυτό το κομμάτι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που θα διευκρινιστούν τις επόμενες ημέρες. 

KReport: Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα τί πιστεύει ότι έγινε; 

Αϊντίν Σεζέρ: Επικρατούν διαφορετικές απόψεις στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Όπως υπάρχει μια έντονη συζήτηση για το θέμα αυτό και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με το ΑΝΚΑ. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το ΑΝΚΑ χειραγώγησε συνειδητά. Αν και δεν μπορώ να πω ότι "έγινε συνειδητή χειραγώγηση", μπορώ όμως να πω ότι οι τεχνικές δυνατότητες του πρακτορείου ήταν ανεπαρκείς. Αν η τεχνική σου υποδομή είναι ανεπαρκής, δεν θα έπρεπε να συμμετέχει σε μια τέτοια μετάδοση εκλογικών αποτελεσμάτων. Δεν θα έπρεπε να έχει μπερδέψει τον κόσμο.

KReport: Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έχει διαφορετικά αποτελέσματα; 

Αϊντίν Σεζέρ: Ακόμα και αν έχει, θα έπρεπε να τα έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα. Θα έπρεπε να το είχε ανακοινώσει το ίδιο βράδυ, αμέσως. Κάθε λεπτό που περνάει σημαίνει ότι δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα διαφορετικό από τα υπάρχοντα αποτελέσματα. Διαφορετικά ο Κιλιτσντάρογλου θα έπρεπε να είχε βγει και να είχε αντιδράσει μέχρι σήμερα. Θα έπρεπε να είχε πει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Ο Κιλιτσντάρογλου βγήκε σήμερα και είπε: "Θα κερδίσουμε στον δεύτερο γύρο". Επομένως, υπάρχει μια αποδοχή εδώ. Και επειδή το βλέπουμε αυτό, έχω αμφιβολίες για το αν το ΑΚΡ και ο Ερντογάν χειραγώγησαν ή όχι.

Έχουν την κάλπη, έχουν τις ψήφους. Δεν μπορούν να πουν τίποτα συγκεκριμένο. Δεν μπορούν να πουν: "Όχι, αυτή είναι η ψήφος μας, θα πάρουμε αυτή την ψήφο. Είμαστε μπροστά από τον Ερντογάν". Αυτό είναι που ενοχλεί τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα, που έχουν, είναι ίδια με τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί. Άντε, ίσως να υπάρχουν πολύ μικρές διαφορές. 

KReport: Ο Κιλιτσντάρογλου το αποδέχτηκε λοιπόν αυτό και δέχτηκε να πάει στον δεύτερο γύρο... 

Αϊντίν Σεζέρ: Έπρεπε να το αποδεχτεί. Κι αφού δεν έκανε καμία δήλωση με συγκεκριμένα στοιχεία, το αποδέχτηκαν και προετοιμάζονται για τον δεύτερο γύρο.

Συνεργασία γκιουλενιστών – αντιπολίτευσης; 

KReport: Υπάρχει μια υποψία τους τελευταίους μήνες ότι η FETÖ και οι γκιουλενιστές βρίσκονται πίσω από την αντιπολίτευση, πίσω από το τραπέζι των έξι. Πιστεύετε ότι αυτή η υποψία είναι αληθινή, βάσιμη; 

Αϊντίν Σεζέρ: Αυτή είναι μία υπόθεση που διαδίδεται ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαζί με τα βίντεο των γκιουλενιστών για τον Μουχαρέμ Ιντζέ είχαν δυστυχώς το αντίθετο αποτέλεσμα.. Τέτοια βίντεο εμφανίζονται πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Αλλά πολλοί άνθρωποι με αυτά τα βίντεο τώρα θεώρησαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ της Εθνικής Συμμαχίας και του Φετουλάχ Γκιουλέν. Με άλλα λόγια, δημιουργήθηκε η αντίληψη ότι οι γκιουλενιστές υποστηρίζουν την Εθνική Συμμαχία. Με τον ίδιο τρόπο, εμφανίστηκαν και κατασκευασμένα βίντεο από την πλευρά της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, εθεάθησαν μαζί ο Κιλιτσντάρογλου και ο ηγέτης του PKK σε ένα βίντεο. Αυτό ήταν μονταζιέρα, ξέρετε.  Επίσης υπήρχαν κάποιες κατασκευασμένες ειδήσεις, όπως ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα απελευθερώσει τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ότι νομιμοποιεί το (φιλο-κουρδικό κόμμα) HDP, ότι θα δώσει αυτονομία στους Κούρδους και ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης τα πίστεψε αυτά. Ειδικά ο εθνικιστικός χώρος το πίστεψε αυτό. Επομένως, τέτοιου είδους αρνητικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας είχαν αντίκτυπο τόσο στην αύξηση των ψήφων των εθνικιστών όσο και στην αύξηση των ψήφων του Ερντογάν. 

KReport: Όλα αυτά είναι μια υποψία κατά τη γνώμη σας; Ή έχει και κάποια δόση αλήθειας; 

Αϊντίν Σεζέρ: Η αλήθεια είναι ότι κάποια από αυτά είναι αληθινά. Αναμφίβολα. Αλλά είναι σχετικό και το τι είναι πραγματικό και τί όχι. Αυτό είναι ένα παιχνίδι της FETÖ, μια παγίδα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Έτσι, η κοινωνία είναι διχασμένη στα δύο σε αυτό το θέμα.

KReport: Κατά τη γνώμη σας, δεν υπάρχει σχέση μεταξύ γκιουλενιστών και αντιπολίτευσης; 

Αϊντίν Σεζέρ: Δεν ξέρουμε αν υπάρχει δεσμός ή όχι. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συγκεκριμένος δεσμός, διότι αν αποκαλυφθεί ένας τέτοιος δεσμός, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Ωστόσο, η δημιουργία μιας τέτοιας αντίληψης περί δεσμού ήταν επιτυχής, το ξέρω αυτό. Οι άνθρωποι στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα είναι εναντίον της FETÖ. Το Καλό Κόμμα είναι επίσης εναντίον της. Οι Κούρδοι είναι επίσης εναντίον της.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!