ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Άσος ή πανικός;  

Με άνευ προηγουμένου παροχολογία ανατολίτικου αυταρχικού καθεστώτος, ο Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε δωρεάν φυσικό αέριο στους Τούρκους πολίτες για ένα χρόνο, την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων καταγράφει ότι ο αγώνας του για την προεδρία θα είναι εξαιρετικά δύσκολος.

Χωρίς συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, χωρίς καν να είναι επισήμως γνωστά τα μεγέθη του αποθέματος φυσικού αερίου, ο Ταγίπ Ερντογάν μοίρασε δωρεάν ενέργεια, με την ευκολία σουλτάνων και σεΐχηδων  των χωρών του Κόλπου, με την διαφορά ότι εκείνοι ξέρουν πόσο πετρέλαιο έχουν.

«Το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην κουζίνα του κάθε νοικοκυριού για μαγείρεμα και το ζεστό νερό στο μπάνιο για ένα χρόνο θα είναι δωρεάν», υποσχέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, προβαίνοντας σε μια μεγαλειώδη προεκλογική παροχή, αλλά προχώρησε παραπέρα υποσχόμενος επίσης δωρεάν θέρμανση για ένα μήνα σε όλα τα σπίτια σε ολόκληρη την Τουρκία, δηλαδή μέχρι το τέλος Μαίου. 

Η κίνηση, που ορισμένοι χαρακτήρισαν ως «κίνηση ματ του παλιού καλού Ερντογάν» και άλλοι ως μια «κίνηση μεγάλης απελπισίας», έγινε δεκτή με διθυραμβικά σχόλια από τον φιλοκυβερνητικό τύπο που έκανε λόγο για «θαύμα».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αντέδρασε άμεσα λέγοντας ότι «ο Ερντογάν βρίσκεται σε πανικό», ενώ πολλοί ήταν εκείνοι από την αντιπολίτευση και τον αντιπολιτευόμενο τύπο που έκαναν λόγο για νέα «οικονομική καταστροφή». Έντονη ήταν και η αντίδραση του Αλί Μπαμπατζάν λέγοντας ότι «έχουμε ρωτήσει πολλές φορές για το αποδεδειγμένο απόθεμα (του φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας), αλλά δεν υπάρχει απάντηση. Δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη αν αυτή η επιχείρηση δεν ελεγχθεί ανεξάρτητα. Σε μια χώρα όπου ένα κιλό κιμάς κοστίζει 300 λίρες (περίπου 14 ευρώ) και τα κρεμμύδια 30 λίρες, πρέπει με κάποιο τρόπο να δώσουν καλές ειδήσεις».

Σύμφωνα με ανάλυση, στον ιστότοπο Paraanaliz, του έγκριτου οικονομολόγου Αtila Yesilada «από τον Απρίλιο, ο προϋπολογισμός παρουσιάζει έλλειμμα περίπου 2,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Το έλλειμμα μπορεί να ανέλθει στο 4,5-6% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους λόγω των εκλογικών δαπανών, των μετεκλογικών δεσμεύσεων και των πληρωμών κοινωνικής ασφάλισης στους σεισμοπαθείς. Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει επίσης έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δεν μπορεί να διατηρήσει για πολύ ένα τόσο ταχέως αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα.  Αν ο Ερντογάν παραμείνει στην εξουσία, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα καλυφθεί με το τύπωμα χρήματος και σε κάποιο βαθμό με αυξήσεις του ΦΠΑ. Με άλλα λόγια, ο πληθωρισμός, ο οποίος μειώθηκε πριν από τις εκλογές, θα τρώει και πάλι το εισόδημα μας κατά τους χειμερινούς μήνες».

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!