ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Προσχώρηση στον «Ελεύθερο κόσμο»

Η Δυτική Γερμανία στην περίοδο 1949-1990 και από τότε και μετά μέχρι και σήμερα η Ενιαία Γερμανία έχουν μια αδιατάρακτη συνέχεια στην Εξωτερική Πολιτική την οποία προσεγγίζουν ως Ρεαλπολιτίκ χωρίς προαπαιτούμενα πολιτικής ορθότητας.

Την παράδοση αυτή επιχειρεί να τερματίσει η Υπεξ της  χώρας Μπέρμποκ  η οποία περιόδευσε την Κίνα με κύριο στόχο να διορθώσει τον πραγματισμό της επίσκεψης Σολτς στο Πεκίνο.

Toυτων λεχθέντων   δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι η Γερμανία και πιο συγκεκριμένα οι Σοσιαλδημοκράτες  αποτελούν ευρωπαϊκή εξαίρεση καθώς η Κεντροαριστερά-Σοσιαλδημοκρατία της Γηραιάς Ηπείρου στην συντριπτική της πλειοψηφία εναντιώνεται σαφώς τόσο απέναντι στην εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία όσο και με την ολοένα και μεγαλύτερη διολίσθηση της Κίνας στον αυταρχισμό.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που αν δεν ανακοπεί θα έχει σημαντικές παρενέργειες εντός και εκτός συνόρων.

Το Κόμμα των Πρασίνων γίνεται εκ των πραγμάτων η πιο φιλοαμερικανική πολιτική δύναμη στη χώρα καθώς ήδη έχει καταγράψει την διαφωνία του με τον Καγκελάριο Σολτς και τους Σοσιαλδημοκράτες σε ένα θέμα αρχής δηλαδή την σκληρή στάση απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα της Ρωσίας και της Κίνας.

Όσο και αυτό να ηχεί περίεργα λόγω του ριζοσπαστικού αντιαμερικανικού αντιιμπεριαλιστικού παρελθόντος των Πρασίνων  το κόμμα με τις οικολογικές ευαισθησίες είναι σήμερα εκ των πραγμάτων ο πιο φιλοαμερικανικός πολιτικός χώρος της Γερμανίας.

Και όχι μόνον καθώς με δεδομένη την μη ανατάξιμη  για το ορατό μέλλον ρήξη στις σχέσεις Μόσχας-Βερολίνου οι Πράσινοι προβάλλουν ως οι προεπιλεγμένοι καλύτεροι συνομιλητές της Ουάσιγκτον.

Η στροφή των Πρασίνων καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1998 όταν στις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες του Σρέντερ για την συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού ο τότε ηγέτης των Πρασίνων  Φίσερ επέμεινε να υιοθετηθεί συμμετοχή μάχιμων μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας σε ενδεχόμενη επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία του Μιλόσεβιτς.

Τέλος είναι βέβαιο ότι η διόρθωση πορείας της Εξωτερικής Πολιτικής της Γερμανίας από την Μπέρμποκ απομακρύνει ακόμη περισσότερο το Βερολίνο από την Γαλλία του Μακρόν που έχει υιοθετήσει ρητορική χειραφέτησης της Γηραιάς Ηπείρου.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!