ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ POLITICO

Φόβοι για «χαμένη δεκαετία» στην οικονομία

Ο  κίνδυνος της «χαμένης δεκαετίας» της παγκόσμιας οικονομίας είναι πλέον ορατός. Οι πολλαπλές κρίσεις από την πανδημία μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν μεγαλώσει την  λίστα των οικονομικών αβεβαιοτήτων, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαφαινόμενες απειλές όπως υπογραμμίζει το Politico, ο υψηλός πληθωρισμός, τα αυξανόμενα επιτόκια, το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα.

Όμως η άνοδος των επιτοκίων από τα πλούσια κράτη για την τιθάσευση του πληθωρισμού δημιουργεί συντριπτικά χρέη στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η οικονομία βρίσκεται όμως και στη δίνη της αντιπαράθεσης της Κίνας με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το διεθνές εμπόριο. Αλλά και ο γεωπολιτικός ρόλος της Ρωσίας, διχάζει έντονα τις κυβερνήσεις. «Το σκηνικό είναι χαοτικό», λέει ο Ντάγκλας Ρέντικερ, πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ. Μόλις τον περασμένο μήνα, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούσε ότι «μία χαμένη δεκαετία για την οικονομία θα μπορούσε να μειώσει την δυναμική για την καταπολέμηση της φτώχειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». «Δεν υπάρχει πραγματική κινητήριος δύναμη ανάπτυξης», σημειώνει η Λιλιάνα Ρόχας-Σουάρεζ , ανώτερη υπάλληλος στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης.

 ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση: Είναι ενδεικτικό ότι η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 0,4% και κατά 1,2% το 2024. Ακόμη πιο αβέβαιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, λόγω των αναταράξεων στον τραπεζικό κλάδο. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση τον χειμώνα ήταν καλύτερη του αναμενόμενου, οι ανοδικοί δείκτες του πληθωρισμού και η επικείμενη σύσφιξη στην προσφορά χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκαλούν  ανησυχία. Στην Ε.Ε. αναμένεται οικονομική στασιμότητα με ρυθμό ανάπτυξης κάτω από το 1%, μετά το 3,5% της περασμένης χρόνιας – ποσοστό υψηλότερο από τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ και στην Κίνα. 

 Κίνα: Το Πεκίνο το οποίο βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με τις ΗΠΑ για το εμπόριο και την τεχνολογία, αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα με μείζον ερώτημα αν η Κίνα ως μεγάλος δανειστής, θα πρέπει να συναποφασίζει για τη διακυβέρνηση διεθνών οργανισμών, καθώς και για το αν θα πρέπει να βοηθήσει στις προσπάθειες ελάφρυνσης τους χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Διπλή προειδοποίηση: Το ΔΝΤ διαμηνύει ότι ο κόσμος θα μπορούσε να χάσει τρισεκατομμύρια δολάρια μελλοντικής οικονομικής παραγωγής εάν χωρίζεται σε ανταγωνιστικά γεωπολιτικά στρατόπεδα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος επισημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία υποφέρει από στασιμοπληθωρισμό, δηλαδή από χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, με επίμονο πληθωρισμό των τιμών.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!