ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ NEW YORK TIMES

« Ένας Πρόεδρος υπό δίωξη και μία Δημοκρατία υπό δοκιμασία».

Για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία, ένας πρώην πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις. Αξίζει να σταματήσετε να το επαναλάβετε: ένας Αμερικανός πρόεδρος κατηγορείται για πρώτη φορά στην ιστορία.

Έχουν συμβεί τόσες πολλές αδιανόητες πρωτιές από τότε που ο Τραμπ πέρασε την πόρτα του Λευκού Οίκου το 2016, τόσες πολλές απαραβίαστες γραμμές, τόσα πολλά αδιανόητα γεγονότα έχουν σοκάρει τον κόσμο. Η ουσία της υπόθεσης, είναι ότι η χώρα κατευθύνεται σε  μία πορεία που δεν βρέθηκε ποτέ στο παρελθόν, με βαθύτατες επιπτώσεις στην αμερικανική δημοκρατία. Θα διχάσει την χώρα όπως φοβούνταν πολλοί μετά το Watergate; Ή θα αποτελέσει σημείο σύγκρισης των Ηνωμένων Πολιτειών με χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου οι πρώην ηγέτες φυλακίζονται από τους διαδόχους τους; Ή  μήπως οι διώξεις κατά Τραμπ, μπορεί να αποτελέσουν  ισχυρή απόδειξη  ότι ακόμη και κάποιος που ήταν κάποτε ο πιο ισχυρός άνθρωπος στον πλανήτη δεν είναι πάνω από το νόμο;

«Είτε δικαιολογείται είτε όχι το κατηγορητήριο, διασχίζει μια τεράστια γραμμή στην αμερικανική πολιτική και την αμερικανική νομική ιστορία», δήλωσε ο Jack L. Goldsmith, καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τον Πρόεδρο George W. Bush.

 Ενώ οι κατηγορίες κατά Τραμπ οδηγούν την χώρα σε αχαρτογράφητα ύδατα, οι συντάκτες του Συντάγματος θα μπορούσαν να εκπλήσσονται μόνο ότι πήρε τόσο πολύ. Η πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να κατηγορηθούν οι εν ενεργεία πρόεδροι αλλά μόνο μετά την αποχώρηση τους από το αξίωμα.

 «Η άποψή μου είναι ότι εφόσον υπάρχουν αποδείξεις για το αδίκημα, τότε είναι επιτακτική ανάγκη  οι πολιτικοί να λογοδοτούν ανεξάρτητα από την θέση που κατέχουν ή διατηρούσαν», δήλωσε ο Andrew Weissmann, αναπληρωτής του Robert S. Mueller III, ο ειδικός σύμβουλος που διερεύνησε τους δεσμούς της εκστρατείας Trump με τη Ρωσία.

Η Meena Bose, κοσμήτορας του Πανεπιστημίου, τόνισε  ότι «μια χώρα που μαστίζεται από την πόλωση θα ήταν ισχυρότερη αν αντιμετώπιζε με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά  και τους ηγέτες της».  Άλλωστε όπως υπογράμμισε η ισονομία αποτελεί μία ενεργή και συνεχιζόμενη δέσμευση, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι σέβονται το κράτος δικαίου.

Άλλοι πάντως ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για την προεδρία, κυρίως επειδή αυτό το κατηγορητήριο ασκείται από έναν τοπικό εισαγγελέα και όχι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανοίγοντας την πόρτα σε εισαγγελείς σε όλη τη χώρα να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

 Ηγέτες στο εδώλιο

Μερικές από τις πιο προηγμένες δημοκρατίες δεν έχουν αποφύγει να οδηγήσουν τους ηγέτες τους σε δίκη για εγκλήματα. Στο Ισραήλ, ο πρώην πρωθυπουργός Ehud Olmert πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο φυλάκισης για δωροδοκία, απάτη και άλλες κατηγορίες, ενώ ο επικεφαλής πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, βρίσκεται αντιμέτωπος με παρόμοιες κατηγορίες.

Στην Ιταλία, ο πρώην πρωθυπουργός Silvio Berlusconi, ο οποίος μόλις ανέκτησε κάποια εξουσία στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού συνασπισμού, αντιμετώπισε 35 υποθέσεις ποινικού δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του, αν και καταδικάστηκε οριστικά μόνο μία φορά για φορολογική απάτη και  σε ένα έτος κοινοτικής υπηρεσίας .

 Άλλοι δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες που καταδικάστηκαν τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν τους πρώην προέδρους Jacques Chirac (υπεξαίρεση) και τον Nicolas Sarkozy (διαφθορά), εδώ.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!