ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Στα άδυτα του ρωσικού κυβερνοπόλεμου

Στα άδυτα ενός εξαώροφου κτιρίου στα βορειοανατολικά της Μόσχας, κρύβονται τα μυστικά του κυβερνοπολέμου του Κρεμλίνου εναντίον εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών. Ο στρατός ειδικών αποστολών του Πούτιν, δεν αποτελείται από κομάντος, αλλά από άρτια εκπαιδευμένους μηχανικούς λογισμικού. Οι τεχνικοί της Vulkan , όπως αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα, εργάστηκαν για στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες, ώστε να υποστηρίξουν επιχειρήσεις hacking, να εκπαιδεύσουν πράκτορες πριν από επιθέσεις σε κρατικές υποδομές, να διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες και να ελέγξουν τμήματα του Διαδικτύου.

Στις υπηρεσίες του Πούτιν: Ένα από τα απόρρητα έγγραφα συνδέει την Vulkan με τη διαβόητη ομάδα hacking Sandworm, για την οποία η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε δύο φορές ότι προκάλεσε μπλακ άουτ στην Ουκρανία, διέκοψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα και κυκλοφόρησε το NotPetya, το πιο καταστροφικό κακόβουλο λογισμικό στην ιστορία. Ένα ακόμη πρόγραμμα που κατασκευάστηκε από τη Vulkan, εκπαιδεύει χάκερς στις μεθόδους που απαιτούνται για την κατάρριψη σιδηροδρομικών, αεροπορικών και θαλάσσιων υποδομών.

Ο πληροφοριοδότης: Tα  αρχεία Vulkan, τα οποία χρονολογούνται από το 2016 έως το 2021, διέρρευσαν από έναν ανώνυμο πληροφοριοδότη, ο οποίος εξοργίστηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η πηγή πλησίασε τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, διοχετεύοντας πληροφορίες για την δράση της εταιρείας, ενώ ακολούθησε κοινή δημοσιογραφική έρευνα από  11 μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Guardian, Washington Post και Le Monde. Πέντε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν ότι τα αρχεία Vulkan φαίνεται να είναι αυθεντικά. Η εταιρεία και το Κρεμλίνο δεν απάντησαν σε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!