ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ο Ρώσος προσκεκλημένος

Θα είναι παρών στα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου, ο Πούτιν;

Η πρόσκληση του Ερντογάν θα δώσει μια μοναδική επικοινωνιακή ευκαιρία στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, να διαψεύσει έμπρακτα το αφήγημα σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία είναι κράτος παρίας και ο ίδιος ένας καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Αν μέχρι τώρα υπήρχε προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν θα συνδυάσει την Ρεαλπολιτίκ της αναδίπλωσης με την ρητορική της χειραφέτησης της χώρας στην διεθνή σκηνή, η απάντηση υπάρχει.

Την ημέρα που η Βουλή στην Άγκυρα επικυρώνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν προσκαλεί τον Πούτιν.

Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν δεν προβληματίσθηκε και πολύ για την μη πρόσκληση του στην τηλεδιάσκεψη των δημοκρατικών χωρών που με πρωτοβουλία του Μπάιντεν πραγματοποιείται αυτές τις μέρες.

Πριν από λίγες μέρες η πρόσκληση του Πούτιν σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ θα καταγραφόταν ως προετοιμασία για πρωταπριλιάτικο ψέμα καθώς θα πρόβαλλε εξίσου εξωπραγματική με την αναγγελία μετάβασης του, μετά από πρόσκληση του Σολτς, στα εγκαίνια του αγωγού Nord Stream-2 !

Προφανώς η πρόσκληση του Πούτιν σχετίζεται με την αβεβαιότητα για την υπόθεση των  F-16, με την Σουηδία να πληρώνει το λογαριασμό με περαιτέρω επιβράδυνση της ένταξης της στο ΝΑΤΟ.

Όμως πρώτα και πάνω από όλα είναι μια ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι η όποια αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Άγκυρας -Ουάσιγκτον δεν οδηγεί στην ατλαντική κανονικότητα που παρελθόντος.

Τούτων λεχθέντων η πρόσκληση του Πούτιν στο Ακούγιου μας προειδοποιεί και για άλλες εκπλήξεις από τον απρόβλεπτο Ερντογάν μέχρι τις Εκλογές της 14ης Μάιου.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!