ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Σαουδική … ανατροπή!

Η Σαουδική Αραβία θα γίνει μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, και το Ιράν κινείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση.

Από ότι φαίνεται η διαμεσολάβηση του Πεκίνου ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη που οδήγησε στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων έχει δυναμική ανατροπής, με την προνομιακή συμμαχία με τις ΗΠΑ να αποτελεί παρελθόν.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης ξεκίνησε με την συμμετοχή της Ρωσίας , της Κίνας , και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Κεντρικής Ασίας και αργότερα προστέθηκαν η Ινδία και το Πακιστάν. Δεν είναι στρατιωτική συμμαχία αλλά ένα γεωπολιτικό φόρουμ των δυνάμεων που  αμφισβητούν  την ανεξέλεγκτη παντοδυναμία των ΗΠΑ.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η πρόσφατη κρίση στις σχέσεις του Ριάντ με την Ουάσιγκτον, με αφορμή την άρνηση της Σαουδαραβίας να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου όπως ζήτησε ο Μπάιντεν, θεωρήθηκε από το Λευκό Οίκο ως εχθρική ενέργεια, καθώς δεν  μειώθηκε η τιμή του μαύρου χρυσού. Αυτό δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου μιας στρατηγικής κρίσης στις διμερείς τους σχέσεις, μιας κρίσης που σοβεί από την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Αντίθετα το Ριάντ ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής προς μεγάλη ικανοποίηση του Κρεμλίνου που είδε την τιμή να  αυξάνεται και τα εισοδήματα του να ανακάμπτουν.

Έτσι διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για σύσφιξη των σχέσεων των χωρών της Αραβικής Χερσονήσου τόσο με την Ρωσία όσο και με την Κίνα, με χρονικό ορίζοντα ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Με την Ρωσία να έχει βαρύνουσα παρουσία στην Συρία και έτσι να στερεί από το Ιράν το μονοπώλιο της επικυριαρχίας, το ζητούμενο είναι πλέον πότε η Κίνα θα κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ένα είναι βέβαιο, η συμμαχία που συνυπέγραψαν η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ στην συνάντηση Ρούζβελτ - Ιμπν Σάουντ, τον Φεβρουάριο του 1945 στην Αίγυπτο αμέσως μετά την Συνάντηση της Γιάλτας, δεν υπάρχει πια.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!