ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΗ

Το οργανωμένο έγκλημα …ανθεί

Τους τελευταίους μήνες, περιστατικά που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, καταδεικνύουν ότι η δράση του οργανωμένου εγκλήματος δεν περιορίζεται στον ανελέητο πόλεμο αλληλοεξόντωσης. Αδίστακτοι εγκληματίες εισέρχονται σε δημόσιους χώρους, ή εξαπολύουν τυφλές επιθέσεις, με θύματα ακόμη και αθώους ανθρώπους.

24 Μαρτίου 2023: Eστιατόριο στη Νέα Σμύρνη έγινε στόχος εμπρησμού. Από την φωτιά που ακολούθησε, κινδύνευσαν ένοικοι της πολυκατοικίας, όπου στεγαζόταν η επιχείρηση. Ένα ακόμη χτύπημα του κόσμου της νύχτας, βλέπει πίσω από την επίθεση η αστυνομία.

7 Μαρτίου 2023: Αρχαιολόγος που έχει στην αρμοδιότητα του ζητήματα οικοδομικών αδειών στην Μύκονο, έπεσε θύμα μαφιόζικης επίθεσης, στο κέντρο της Αθήνας. Το περιστατικό έφερε στην επιφάνεια την δράση της λεγόμενης «μαφίας της Μυκόνου» όπου η έκρηξη του τουρισμού έχει οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο αυθαιρεσιών και ασυδοσίας. Και όλα αυτά, ενώ τον Νοέμβριο του 2017, έχει μπει λουκέτο στην «αμαρτωλή» Πολεοδομία του νησιού για φαινόμενα διαφθοράς.

23 Φεβρουαρίου 2023: Αιματηρό επεισόδιο,  μέσα σε καφετέρια στη Νέα Ιωνία. Από την ανταλλαγή πυρών έπεσε νεκρός 39χρονος θαμώνας, που δεν είχε σχέση με τους δράστες. Η εγκληματική ομάδα που έσπειρε τον τρόμο στη Νέα Ιωνία ήταν γνώριμη στις αρχές, καθώς μέλος της είχε συλληφθεί στις  7 Ιανουαρίου, μετά από καταγγελία γυναίκας ότι την κρατούσαν φυλακισμένη και την εξέδιδαν. Η ομάδα L, όπως είναι γνωστή στον κόσμο των παρανόμων, συνέχιζε ανενόχλητη την δράση της, ενώ έκανε επίδειξη πλουτισμού μέσα από τα social media, χωρίς βέβαια κανείς να ελέγξει από που προέρχονταν αυτά τα χρήματα

18 Δεκεμβρίου 2022:  Είχε προηγηθεί ένα ακόμη μαφιόζικο χτύπημα στη Νέα Σμύρνη. Ένοπλος εκτέλεσε δύο άνδρες αλβανικής καταγωγής μέσα σε καφέ- μπαρ γεμάτο από κόσμο. Σύμφωνα με την αστυνομία, το ένα από τα θύματα είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για υποθέσεις διακίνησης μεταναστών και ναρκωτικών.

27 Σεπτεμβρίου 2022: Σε αστυνομική επιχείρηση  στου Ζωγράφου εξαρθρώθηκε σπείρα Αλβανών, η οποία είχε μετατρέψει φοιτητική εστία σε άντρο παρανομίας. Οι σκληροί κακοποιοί, χρησιμοποιούσαν την εστία ως ορμητήριο της εγκληματικής δράσης τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας το Βήμα, τα μέλη της χρηματοδοτούσαν δράστες βομβιστικών επιθέσεων, όπως αυτής εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου τον Μάιο του 2017.

Χωρίς βούληση και σχέδιο: Τον Μάιο του 2021, ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρέδωσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου φάκελο με  500 ονόματα σκληρών ποινικών, οι οποίοι φέρεται να αποτελούσαν τον πυρήνα του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα, με δολοφονίες, συμβόλαια θανάτου, εκβιασμούς και λαθρεμπόριο. Μέχρι σήμερα παραμένει ασαφές αν και κατά πόσο έχουν αξιοποιηθεί αυτά τα στοιχεία. Αξιωματούχος, ο οποίος  έχει χειριστεί προσωπικά μεγάλες υποθέσεις, σε συνομιλία που είχαμε για το θέμα, συνόψισε το πρόβλημα σε δύο διαχρονικές ελληνικές παθογένειες: Έλλειψη πολιτικής βούλησης και έλλειψη θεσμικής συνέχειας του κράτους.

Αποκαλυπτική Έκθεση: Η ανεπαρκής αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στην χώρα μας, αποτυπώνεται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο σε Έκθεση της ελληνικής Αστυνομίας το 2021: «Οι εγκληματικές ομάδες εκμεταλλεύονται τα κενά και τις ελλείψεις στη νομοθεσία για να υποβοηθήσουν την παράνομη δραστηριότητά τους. Ειδικότερα, οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις της ελληνικής πολιτείας για αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, η ψήφιση νέων κωδίκων, η μετάπτωση υψηλής κοινωνικής απαξίας κακουργημάτων σε πλημμελήματα (διακεκριμένες κλοπές κατ’ επάγγελμα τελούμενες από συμμορίες), η οποία οδήγησε σε αποφυλακίσεις μελών των ομάδων, αλλά και η μη προφυλάκιση αυτών, είτε λόγω πλημμελούς προανακριτικού-ανακριτικού έργου, επιτρέπει στις εγκληματικές ομάδες να συνεχίζουν τη δράση τους, καθώς δεν επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό η δομή τους». Στην Έκθεση τονίζεται και η αδυναμία ολοκληρωμένης έρευνας λόγω υποστελέχωσης υπηρεσιών και μειωμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων: «Η μη πραγματοποίηση εις βάθος έρευνας υποθέσεων και μεταξύ τους διασύνδεσης (κάθε υπόθεση αντιμετωπίζεται κατά βάση ως αυτοτελής και η έρευνα σταματά με τη σύλληψη μερικών μελών της ομάδας, χωρίς να αναζητούνται επιπλέον μέλη της εγκληματικής οργάνωσης)».  Βασική αιτία και η  σχέση των εγκληματικών ομάδων με διεφθαρμένους κρατικούς υπαλλήλους: «Η διαφθορά ορισμένων κρατικών υπαλλήλων κυβερνητικών υπηρεσιών (Υπουργεία, Ο.Τ.Α., ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ., Τελωνεία, Εφορίες κ.λπ.), διευκολύνει την παράνομη δραστηριότητα». Ολόκληρη η Έκθεση της ΕΛΑΣ, εδώ.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες,  η διακοπή χρηματοδότησης των εγκληματικών ομάδων θα πρέπει να γίνει ύψιστη προτεραιότητα για τις ελληνικές αρχές, καθώς όσο το μαύρο χρήμα ρέει, κακοποιοί συνεχίζουν την  εγκληματική δράση τους, κινώντας τα νήματα, ακόμη και μέσα από τις φυλακές.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!