Η επίσκεψη Σι Τζιπίνγκ στην Μόσχα έχει βαρύνουσα σημασία καθώς θα επιτρέψει να ανιχνεύσουμε το στίγμα και τις συντεταγμένες της Κίνας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ στην διεθνή σκηνή.
Ο Σι Τζιπίγγκ φθάνει στην Μόσχα λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων του Ιράν με την Σαουδική Αραβία, μετά από μεσολάβηση της Κίνας, αλλά και λίγες μέρες μετά την συνάντηση του Μπαιντεν με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Αυστραλίας για να συζητήσουν την συγκρότηση της AUUKUS μιας πέραν κάθε αμφιβολίας αντικινεζικής συσπείρωσης.
Ο κινέζος πρόεδρος δεν έχει κανένα λόγο να συγκροτήσει μαζί με τον Πούτιν αντιαμερικανική συσπείρωση καθώς θα επρόκειτο για ένα σχήμα που θα περιόριζε την εμβέλεια της Κίνας στην διεθνή σκηνή, και πιο συγκεκριμένα στην διαχείριση των εντάσεων και την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων.
Παρά την επιμονή των ΗΠΑ για παροχή στρατιωτικής βοήθειας του Πεκίνου προς την Μόσχα, η Κίνα θέλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις παγκόσμιες ισορροπίες και να προβάλλει ως η ήρεμη δύναμη του πλανήτη.
Ήρεμη δύναμη είναι ένα μήνυμα ισχύος και υπευθυνότητας που εξ ορισμού κατοχυρώνει ρόλο σε οποιαδήποτε εστία έντασης και σύγκρουσης.
Έτσι είχε κινηθεί τον 19ο αιώνα ο Καγκελάριος Μπίσμαρκ, αμέσως μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1871.
Η Γερμανία μεσολάβησε στα Βαλκάνια με το Συνέδριο του Βερολίνου το 1878 και απέτρεψε πολεμική σύγκρουση μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας.
Λίγα χρόνια μετά πάλι στο Βερολίνο ο Μπίσμαρκ απέτρεψε πολεμική σύγκρουση Γαλλίας-Βρετανίας για τον έλεγχο της Αφρικής.
Τούτων λεχθέντων η σημερινή συγκυρία δεν προσφέρεται για τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.