ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΟ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Οι παρεμβάσεις δεν καθησύχασαν τις αγορές

Οι πρόσφατες παρεμβάσεις των εποπτικών αρχών προς την κατεύθυνση περιορισμού της αβεβαιότητας και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα δεν κατόρθωσαν να κατευνάσουν την νευρικότητα των κεφαλαιαγορών.

Αποτέλεσμα αυτού οι σημαντικότερες χρηματιστηριακές αγορές να καταγράψουν απώλειες καθώς είναι πλέον φανερή η μεταστροφή της διάθεσης των επενδυτών για μείωση του αναλαμβανόμενου κινδύνου και στροφής προς πιο ασφαλή καταφύγια (ομόλογα, χρυσός).

Κύρια αιτία οι αμφιβολίες που εκφράζονται για την πραγματική κατάσταση των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ προχώρησαν σε μια συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης της First Republic (14η σε μέγεθος αμερικάνικη τράπεζα) που εδρεύει στο San Francisco, ύψους 30 δισ.δολ. με τη μορφή ανασφάλιστων καταθέσεων για ελάχιστο διάστημα 120 ημερών, αποσκοπώντας στην αποτροπή της κατάρρευσης της συγκεκριμένης περιφερειακής τράπεζας, για την οποία εγείρονται αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της μετά την χρεοκοπία των SVB και Signature Bank.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup και JPMorgan Chase, θα συνεισφέρουν περίπου 5 δισ.δολ. η καθεμία, και οι Goldman Sachs και Morgan Stanley από 2,5 δισ.δολ. περίπου.

Η μετοχή της First Republic Bank σημείωνε απώλειες κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, που άγγιζαν το 25%.

Αμφιβολίες σχετικά με την επάρκεια και την τελική αποτελεσματικότητα της βοήθειας που προσέφερε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ύψους 50 δισ. ελβετικών φράγκων εκφράζονται και για την Credit Suisse (CS), με την μετοχή της να καταγραφεί απώλειες κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της τάξης του 11%. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, μεταδόθηκε η είδηση ότι η UBS αντιτίθεται σε μια πιθανή, και εν πολλοίς αναγκαστική, συγχώνευση με την CS.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!