Χειμώνας χωρίς βροχές. Το φετινό σκηνικό, μόνο συνηθισμένο δεν ήταν για πολλές περιοχές, κυρίως της Δυτικής Ευρώπης,. «Τα ακραία φαινόμενα μας πλήττουν όλο και συχνότερα », δηλώνει στην Wal Street Journal, ο Robert Vautard, διευθυντής του Institut Pierre-Simon Laplace και ειδικός στις περιφερειακές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα στοιχεία που καταγράφουν οι επιστήμονες είναι αποκαλυπτικά: Στην Γαλλία, έπεσαν ελάχιστες βροχές από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, το μεγαλύτερο διάστημα ανομβρίας από το 1959, όταν δηλαδή ξεκίνησαν να καταγράφονται δεδομένα. Η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει σε επίπεδα- ρεκόρ σε δεκάδες λίμνες, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στη αλιεία. Μάλιστα σε πολλές ιχθυοκαλλιέργειες, απολύθηκαν δεκάδες υπάλληλοι, λόγω δραματικής μείωσης της παραγωγής. Όπως ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές «το 80% των ταμιευτήρων νερού είναι σε χαμηλά ή πολύ χαμηλά επίπεδα».
Ανάλογη εικόνα και στην Ιταλία, ο Πάδος, ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας έχει έως 61% λιγότερο νερό, από τα φυσιολογικά επίπεδα της εποχής. Οι περιοχές γύρω από τον ποταμό που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της αγροτικής παραγωγής της χώρας διψούν για βροχές, οι οποίες όμως δεν έρχονται.
«Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι τεράστιες», δήλωσε ο Andrea Toreti, περιβαλλοντολόγος στο κοινό Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος.
Η ξηρασία προκαλεί προβλήματα και στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μειώθηκε εφέτος κατά 19%, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 20 ετών.
Αγρότες και αλιείς παγώνουν επενδύσεις, κόβουν θέσεις εργασίας, δοκιμάζουν νέες τεχνικές και όπως λένε, με αγωνία «περιμένουμε να πέσει η βροχή…».