Διπλωματικός πυρετός καταγράφεται τις τελευταίες βδομάδες γύρω από τους Κούρδους της Συρίας.
Μια βδομάδα μετά την επίσκεψη του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Κουρδική βορειοανατολική Συρία, την αμερικανική δύναμη που βρίσκεται στην περιοχή επισκέφθηκε ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης CENTCOM που είναι αρμόδια για την Μέση Ανατολή και περιλαμβάνει και την Δύναμη Ταχείας Επέμβασης.
Η απάντηση της Τουρκίας στις επισκέψεις ήλθε χθες από την Μόσχα, όπου ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία και το Ιράν μαζί με εκπροσώπους της Συρίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν την αύριο και μεθαύριο, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων Άγκυρας-Δαμασκού.
Αν οι ΗΠΑ μένουν αμετακίνητες στην συμμαχία τους με το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ, τότε ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να λύσει το Κουρδικό αποδεχόμενος την επάνοδο της βορειοανατολικής Συρίας υπό την διοίκηση του καθεστώτος Άσσαντ.
Τα παραπάνω δίχως αμφιβολία συνιστούν μεγάλη ανατροπή.
Πρώτον, η προσέγγιση Συρίας-Τουρκίας σημαίνει τερματισμό της στήριξης των Σύριων αντικαθεστωτικών από την Τουρκία αλλά και πλήρη αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το Ιντλίμπ και το Αφρίν.
Από την άλλη μεριά μια συμφωνία Άσσαντ-Ερντογάν για τον έλεγχο των Κούρδων της βορειοανατολικής Συρίας συνιστά στην πράξη συμμαχία των δύο χωρών με στόχο την αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή.
Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και δείχνουν κορύφωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, σε τέτοιο βαθμό που η μετεκλογική εκτόνωση στην οποία επενδύουν στην Ουάσιγκτον, να μην μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένη.
Είναι δυνατόν όσο διαρκεί το μπρα ντε φερ με τις ΗΠΑ στο Κουρδικό να συντηρείται η προσδοκία ότι μπορεί να προεξοφληθεί πράσινο φως για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φιλανδίας και αμέσως μετά απεμπλοκή της πώλησης F 16;